nieuws

Opname logistiek vastgoed daalt met 8 procent

Beleggingen

Opname logistiek vastgoed daalt met 8 procent

De opname van logistiek vastgoed in Nederland is gedurende de eerste negen maanden van dit jaar met 8 procent gedaald, in vergelijking tot de overeenkomstige periode vorig jaar.

Dat blijkt  uit onderzoek van JLL. In het derde kwartaal kromp de opname met 12 procent ten opzichte van het derde kwartaal 2018. Vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar was er zelfs sprake van een daling van 31 procent. De onderzoekers wijzen er echter op dat de opname nog altijd flink boven het langjarige gemiddelde ligt.

Belangrijke reden voor de terugloop is het gebrek aan geschikt product, dat voldoet aan de eisen van gebruikers. Het merendeel van het aanbod bestaat uit logistiek vastgoed van het tweede garnituur, terwijl de meeste gebruikers alleen genoegen wensen te nemen met A-kwaliteit.  Momenteel is 2,5 miljoen vierkante meter  logistieke ruimte in aanbouw, waarvan de helft is voorverhuurd. Volgens JLL is de huurprijs onveranderd gebleven in het derde kwartaal.

Beleggingsvolume gehalveerd

Na een zeer sterk tweede kwartaal is het beleggingsvolume in het derde kwartaal gehalveerd. Het volume over de eerste negen maanden bedraagt 1,1 miljard euro. De grootste transactie was de verkoop van een distributiecentrum van 52.000 m2 door APF  International aan een internationale belegger voor 50 miljoen euro. De aanvangsrendementen bevinden zich met 4,0 procent op een historisch laag niveau.

Outlook

De vraag naar logistiek vastgoed blijft de komende jaren groot, verwacht JLL. Die positieve vooruitzichten zijn het gevolg van structurele  veranderingen in de wijze waarop consumenten hun spullen kopen. E-commerce blijft dan ook de komende jaren de drijvende kracht achter de groeiende vraag naar logistieke dienstverlening en logistiek vastgoed.

De grote vraag naar logistiek vastgoed in Nederland zal volgens JLL de leiden tot verdere huurgroei voor A-kwaliteit logistiek vastgoed.  Ook zullen de yields voor dergelijke objecten nog verder aanscherpen de komende twee kwartalen. In verband met de yieldkrimp zullen  sommige beleggers hun blik gaan verruimen richting de meer risicovolle core+ en value-addproducten, voorziet JLL.

Reageer op dit artikel