nieuws

Kamer voor student goed voor gemiddeld 434 euro

Beleggingen

Verhuur van studentenkamers levert nu gemiddeld 434 euro per eenheid op, zo blijkt uit cijfers van verhuurplatform Kamernet.nl.

Kamer voor student goed voor gemiddeld 434 euro

Ook dit jaar valt de stijging in de gemiddelde huurprijs op; in 2017 bedroeg de gemiddelde huurprijs van een kamer 385 euro per maand. Dit bedrag is in de eerste helft van 2019 opgelopen tot maar liefst 434 euro, dit is een stijging van 12,7 procent.

Tweede halfjaar

Ten opzichte van 2018 is de gemiddelde huurprijs van een kamer in Nederland met 4,9 procent gestegen. Aangezien het gemiddelde van 434 euro enkel het gemiddelde van het eerste halfjaar van 2019 betreft, wordt verwacht dat het bedrag in de komende maanden verder zal toenemen. In 2018 nam de gemiddelde huurprijs gedurende het tweede halfjaar namelijk nog met 2,6 procent toe.

Grootste stijging in Leiden

In Leiden is de gemiddelde huurprijs voor een kamer per maand het afgelopen jaar het meest gestegen. Hier zijn de prijzen met 9,6 procent toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2018. Daarna volgen Rotterdam met een toename van 8,7 procent, Arnhem met een toename van 8,1 procent en Tilburg met een toename van 7,0 procent. Alleen in Ede is de gemiddelde huurprijs met 0,2 procent afgenomen.

Inclusieve huurpijs

Naast de gemiddelde huurprijs kijkt Kamernet in haar rapportage ook naar de gemiddelde huurprijs per vierkante meter per (studenten)kamer inclusief gas, water en elektriciteit. De top drie duurste steden in Nederland zijn: Amsterdam met 41,63 euro per vierkante meter, Rotterdam met 29,63 euro en Utrecht met 28,45 euro. In de steden Leeuwarden, Deventer en Enschede zijn de prijzen het laagst met een vierkantemeterprijs onder de 21 euro.

Xior en Camelot

Specialistische vastgoedbeleggers hebben de markt voor studentenwoningen inmiddels ook ontdekt. Partijen als het Belgische Xior en het Nederlandse Camelot staken de afgelopen 5 jaar meer dan 1 miljard euro in dit segment gestoken.

Reageer op dit artikel