nieuws

‘Beleggers willen hoger rendement winkelcentra’

Beleggingen

‘Beleggers willen hoger rendement winkelcentra’

Het verlies van Wereldhave in de eerste helft van 2019 is grotendeels toe te schrijven aan stijgende rendementseisen van beleggers in winkelvastgoed.

Dat blijkt uit de toelichting op de jaarcijfers van de vastgoedonderneming. In de eerste helft van 2019 boekte Wereldhave 84 miljoen euro af op de waarde van zijn Nederlandse portefeuille. Dat komt neer op 5,7 procent van de waarde. De beursgenoteerde vastgoedonderneming leed een verlies van 59,3 miljoen euro.

De afboeking in Nederland is gebaseerd op vijf verkopen van dag-winkelcentra met een kleinere gemiddelde omvang dan bij Wereldhave. Bij die transacties bedroeg het gemiddelde rendement 5,9 procent en de gemiddelde prijs 3.250 euro per vierkante meter.

Herstart

‘De beleggingsmarkt voor winkelcentra blijft zwak’, zo verklaart Wereldhave de afboeking op de Nederlandse portefeuille. ‘Investeerders eisen een hoger rendement voor retailvastgoed. De [negatieve] herwaardering wordt voornamelijk veroorzaakt door stijgende rendementen op de portefeuille. Het effect is, hoewel onze activiteiten relatief sterk zijn, een afwaardering van de portefeuille.’

De Nederlandse retailers hebben het nog steeds moeilijk, merkt Wereldhave. ‘Detailhandel laat nog steeds een behoorlijke groei zien. Maar dat betekent niet dat de druk op de marges afneemt. Het modesegment blijft worstelen, terwijl supermarkten en food and beverage blijven uitbreiden. Het aantal faillissementen van retailers nam jaar op jaar toe. Vaak resulteerden ze in een herstart waardoor huurprijzen onder druk komen te staan.’

Lagere markthuren

Ook in Frankrijk schreef Werekdhave af op de waarde van de portefeuille. De negatieve herwaardering van 36 miljoen euro daar komt neer op 4,1 procent. De lagere vastgoedwaardering in Frankrijk weerspiegelt lagere markthuren en stijgende rendementen, aldus de vastgoedonderneming.

Reageer op dit artikel