nieuws

Wat betaalde Catella voor een klooster

Beleggingen

Wat betaalde Catella voor een klooster
Trappistinnenklooster Berkel Enschot

Catella verwierf voor een Duits pensioenfonds drie investeringsobjecten. Daarbij zit een Trappistinnenklooster in Berkel Enschot.

Het in Berlijn gevestigde Catella Residential Investment Management (Crim), de investeringsmanager van de Zweedse Catella Group die zich uitsluitend op de residentiële activaklasse richt, heeft in totaal bijna 300 appartementen verworven voor een Zuid-Duits pensioenfonds. De panden zijn gelegen in Aarhus in Denemarken, in Tilburg in Nederland en in het HafenCity-district van Hamburg in Duitsland. Het totale inkoopvolume bedraagt ​​ongeveer 117 miljoen euro voor de drie projecten. Institutional Investment Partners (2IP) treedt op voor financieel beleggingsbeheer (KVG), terwijl Crim verantwoordelijk is voor het beheer van de portefeuille.

Klooster Koningsoord

In Berkel Enschot bij verwierf Crim een voormalig klooster dat is omgebouwd tot een woongebouw, waaraan in 2017 nieuwe woningen zijn toegevoegd. Het is gelegen in Koningsoord dat eigenlijk in Berkel-Enschot ligt. Het innovatieve woonconcept met in totaal 99 eenheden is bedoeld voor ouderen en jonge professionals en herbergt ook een kleuterschool, een restaurant en het bestuurskantoor voor burgers. Volgens het Kadaster betaalden de Duitsers 29,3 miljoen euro voor het voormalig Trappistinnenklooster, met appartementen voor starters en ouderen. Verkopende partij was Roozen en Van Hoppe.

De andere twee projecten

De projectontwikkeling in Aarhus omvat de bouw van appartementsgebouwen  met in totaal 101 appartementen. De groene maar goed bereikbare locatie nabij het stadscentrum moet vooral gezinnen aanspreken. Het project is ontwikkeld en verkocht door een consortium van lokale ontwikkelaars, bestaande uit een aannemer en twee private equity-bedrijven

De turnkey projectontwikkeling in HafenCity in Hamburg is gevestigd in de wijk Baakenhafen en werd verkocht door Garbe Immobilien Projekt GmbH. Het gebouw bevat 93 gesubsidieerde en privaat gefinancierde appartementen. Op de begane grond zijn er plannen voor een shop-in-shop-ruimte waar lokale fabrikanten hun hoogwaardige handgemaakte producten kunnen tonen en verkopen.

500 miljoen

‘Met de acquisitie van de twee panden in Denemarken en Nederland breiden we de allocatie van de portefeuille in heel Europa uit. In Aarhus en Tilburg richten we ons ook op groeiende steden en regio’s die niet alleen goede demografische en economische vooruitzichten hebben, maar ook een goed risico-opbrengstprofiel hebben. En door te investeren in moderne woonconcepten, zoals een combinatie van bedrijfsappartementen en huisvesting voor senioren, houden we rekening met de groeiende vraag naar nieuwe woonvormen en woonconcepten’, legt Matthias Bursi, manager van het European Residential Fund, uit. In de afgelopen drie jaar heeft Crim in totaal ongeveer  500 miljoen euro geïnvesteerd voor pensioenfondsen in vier Europese landen.

 

Reageer op dit artikel