Niet per se meer bezoek door groot evenement

Niet per se meer bezoek door groot evenement
De opbouw van het drijvende podium voor The Passion in het Maartensgat te Dordrecht.

Het magneeteffect van grote evenementen als The Passion op binnensteden is beperkt, aldus universitair Egbert van der Zee (Universiteit Utrecht) tegen NPO Radio 1.

De binnenstad van Dordrecht maakt zich op voor het jaarlijks televisiespektakel The Passion van vanavond. De gemeente Dordrecht spaarde kosten (bijna 500.000 euro) noch moeite om het havengebied nabij de Grote Kerk om te toveren tot 'een festivalterrein' waar duizenden bezoekers worden verwacht. De stad hoopt daarmee meer bestedende bezoekers te trekken maar volgens Van der Zee is er geen enkel bewijs dat dit daadwerkelijk ook zo werkt en moet de gemeente het vooral voor de eigen inwoners doen.  ‘Zodat Dordtenaren trots kunnen zijn dat zo´n mooi groot evenement in hun stad wordt georganiseerd, waar 1 op de 6 Nederlanders naar kijkt.´

Tourstart

Een zelfde conclusie trok Van der Zee vorig jaar in het Algemeen Dagblad naar aanleiding van de Tourstart in Utrecht in 2015. De Domstad trekt sindsdien een derde meer bezoekers maar ook hier zag de universitair docent geen correlatie met het grote evenement drie jaar eerder.

Culturele hoofdstadjaar

Eerder gaf Gertjan Slob, onderzoeksdirecteur bij Locatus, tegenover Vastgoedmarkt aan dat grote evenementen wel degelijk kunnen helpen om het bezoek aan binnensteden te stimuleren. Hij wees op Leeuwarden en Den Bosch, deze steden profiteerden qua winkelbezoek enorm van respectievelijk het culturele hoofdstadjaar (2018) en de Hieronymus Bosch tentoonstelling in het Noord-Brabants Museum (2016). 'Het is de uitdaging om dat vast te houden', aldus Slob. 'Maar dat dat kan bewijst Deventer. Met evenementen als de Boekenmarkt, Deventer op stelten en het Dickens Festival staat deze stad echt op de kaart.'

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.