nieuws

Knot: Sociale huurwoningen inperken en streep door hypotheekrenteaftrek

Beleggingen

DNB-president Klaas Knot wil een gelijker speelveld voor de vrije huursector. De centrale bank chef zei dit maandag 12 februari tijdens een bijeenkomst van Capital Value. Tevens sprak hij de hoop uit dat de liefde van buitenlandse beleggers om te investeren in Nederlandse huurwoningen van blijvende aard is.

Knot: Sociale huurwoningen inperken en streep door hypotheekrenteaftrek

In zijn speech tijdens het event van Capital Value waarbij de de vastgoedbelegger haar verwachtingen voor de woningmarkt bekend maakte, liet Knot ten overvloede weten geen voorstander te zijn van het ‘hollen en stilstaan’ op de Nederlandse woningmarkt. Weliswaar draagt de woningmarkt momenteel sterk bij aan de econische groei, ‘maar u moet wel bedenken dat dit effect twee kanten op werkt: in mindere tijden zorgt diezelfde huizenmarkt ervoor dat bij ons het dal extra diep is’, aldus Knot.

Mes in hypotheekrentaftrek

Dus herhaalde de DNB-president zijn pleidooi om verder het mes te zetten in de hypotheekrenteaftrek, deze sponsort in zijn optiek een deel van de rentebetalingen en stimuleert zo het aangaan van schulden. Om die zelfde reden wil Knot ook dat de zogeheten Loan to Value (LTV) bij de hypotheekverstrekking verder wordt verlaagd. Deze ligt nu op 100 procent.

Blijvende beleggers

Knot constateerde tevreden op basis van de cijfers van Capital Value en ABF Research dat, voor een belangrijk deel buitenlandse, beleggers in 2018 voor 8,5 mrd euro in Nederlandse huurwoningen hebben geïnvesteerd. ‘Ik koester dan ook de hoop dat uw belangstelling in de Nederlandse huurmarkt blijvend is. En niet vluchtig blijkt als rendementen op korte termijn elders aantrekkelijker worden. De komst van meer huurwoningen is namelijk zeer gewenst.’

Meer stabiliteit

De DNB-president gelooft dat ook een grotere vrije huursector meer stabiliteit zal brengen. ‘De vrije huursector werkt idealiter als drukventiel: als de spanning in de sociale huursector oploopt, of als koopwoningen steeds duurder worden, kan via de vrije huursector wat lucht ontsnappen.’

Flexibele arbeidsmarkt

Hij is blij dat het Kabinet het middenhuursegment inmiddels hoog op de agenda heeft gezet. ‘Maar dat is niet genoeg. In mijn visie moet er structureel gewerkt worden aan een gelijker speelveld voor de vrije huursector. Dat betekent een sociale huursector die opereert in een duidelijk afgebakend segment. En het betekent een koopsector waarin fiscale voordelen voor eigenwoningbezit tot het verleden behoren. Huren in de vrije sector moet weer een aantrekkelijk alternatief worden voor het kopen van een woning. Dit past bij een flexibele arbeidsmarkt en bij een samenleving waarin huishoudens ook aantrekkelijk kunnen wonen zonder zichzelf in de schulden te steken.’

Reageer op dit artikel