Oorzaak instorting Twin Towers opnieuw onderzocht

Oorzaak instorting Twin Towers opnieuw onderzocht

Zijn de Twin Towers in New York neergegaan door het gebruik van explosieven, of door schade die de binnen gevlogen passagiers-jets hadden veroorzaakt?

Over die vraag gaat een Amerikaanse federale grand jury zich buigen. De openbare aanklager van het zuidelijke district van New York heeft naar nu blijkt groen licht gegeven voor de procedure. Lawyers’ Committee for 9/11 Inquiry en Architects & Engineers for 9/11 Truth hadden erom gevraagd in een petitie met duizenden handtekeningen.

Volgens de gangbare lezing over 9/11 gingen de Twin Towers neer door het binnenvliegen van passagiers-jets. Beschadigde verdiepingen zakten in en namen lager gelegen verdiepingen mee in hun val. Mogelijk hadden kerosinebranden de stalen constructie verzwakt.

De 'truthers' stellen dat de gebouwen zijn opgeblazen. Ze zien in de gangbare lezing onvoldoende verklaring voor de manier waarop de Twin Towers instortten: recht omlaag en op enkele momenten met vrije-valsnelheid. Ook wijzen ze erop dat een ander deel van het complex, gebouw WTC7,  op dezelfde manier tegen de grond ging zonder dat daar een vliegtuig binnen was gekomen. Volgens de truthers is nergens ter wereld een wolkenkrabber ingestort door de impact van een vliegtuig.

Bij de aanslag op de Twin Towers lieten 2.600 mensen het leven. Er ging in totaal 1,24 miljoen vierkante meter kantoor-, winkel en horecaruimte verloren.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.