nieuws

Nedstede koopt monumentaal Armhuis Vlieland

Beleggingen

Nedstede koopt monumentaal Armhuis Vlieland
Diaconiehuis Vlieland

Het Armhuis op Vlieland is op de valreep van 2018 gekocht door belegger Nedstede Groep.

Het is een pand met een rijke historie, dat nu een restaurant huisvest. Nedstede betaalde anderhalf miljoen euro voor het pand op Kerkplein 6 

Zoals de naam al verraadt was het Armhuis ooit een opvanghuis voor armen en wezen. Al in 1632 konden oud-zeelieden in dit ‘diaconiehuis’ terecht voor een bed en iets te eten. Vanaf 1678 bood het huis ook onderdak aan andere ouderen, behoeftigen en wezen. Niet alleen Vlielanders kregen er onderdak, ook mensen van elders konden er aankloppen voor hulp. Zo was er in het gebouw een mogelijkheid om drenkelingen op te vangen.

Symbolisch bedrag

Het diaconiehuis behield zijn functie van armenhuis tot 1950. Daarna werd het gebouw ingezet voor kerkelijke en sociale activiteiten. Op initiatief van de Vlielandse Burgemeester Rob van der Mark werd de Stichting Monumentenbehoud Vlieland opgericht, die het Armhuis voor een symbolisch bedrag overnam van de kerkenraad, met als doel het pand te beschermen. In 1997 werd het Armhuis gerestaureerd en in 2001 stichtte Clara Spannenburg er haar restaurant.

In 2016 werd Het Armhuis vanbinnen onderhanden genomen en kregen de houten vloeren hun authentieke kleur. Naast twee private dining-kamers zijn er twee grote ontvangstkamers: de Regentenkamer en het Tongewelf. Van die laatste kamer lijkt het gebogen houten plafond op een ton. De eikenhouten platen stammen uit de 17e eeuw en kwamen van een schip dat ooit aanspoelde op Vlieland.

Hoogwaardige passende functie

Nedstede-ceo Michael van de Kuit is erg blij met de aankoop van het Armhuis: ‘Ik heb het altijd een bijzonder rijksmonument gevonden, met een hoogwaardige passende functie. Het is een eer dat Nedstede nu eigenaar mag zijn van Het Armhuis, nadat het meer dan 350 jaar in handen is geweest van de kerk.’

Nedstede is eigenaar van bijvoorbeeld Café Luxembourg, Odeon, The College Hotel en Panama in Amsterdam, Brasserie Paardenburg in Amstelveen en speelpark Oud Valkeveen.

Reageer op dit artikel