nieuws

Huurprijzen vrije sector opnieuw omhoog

Beleggingen

De huurprijzen in de vrije sector zijn opnieuw omhooggegaan en komen nu uit op gemiddeld 16 euro per vierkante meter, al lijkt de landelijke prijsstijging wel af te zwakken.

Huurprijzen vrije sector opnieuw omhoog

In het vierde kwartaal van 2018 waren mensen die een nieuwe huurwoning betrokken 4,9 procent meer kwijt dan in het vierde kwartaal van het jaar daarvoor, meldt verhuurbemiddelaar Pararius. Het is voor het eerst in drieënhalf jaar dat de gemiddelde prijsstijging onder de 5 procent uitkomt.

De prijsontwikkeling in het vierde kwartaal van 2018 zou een teken kunnen zijn van een trendbreuk. ‘Het verschil tussen de twee afgelopen kwartalen lijkt klein, echter, gekeken naar de gehele prijsontwikkeling over de laatste vier jaar, lijkt de huurprijsstijging voor het eerst af te zwakken’, zegt Jasper de Groot, directeur van Pararius. De woningmarkt is nog steeds krap. Het aantal vrije sector huurwoningen dat op 1 januari 2019 werd aangeboden op Pararius lag 12,2 procent lager dan het aantal huurwoningen gemeten op 1 januari 2018.

De prijzen voor huurwoningen in de vrije sector namen in alle provincies toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In Amsterdam zijn de huurprijzen sinds jaar en dag het hoogst van Nederland.

Provincie Flevoland floreert

De prijzen voor huurwoningen in de vrije sector namen – net als vorig kwartaal – in alle provincies toe ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De gemiddelde vierkantemeterprijzen in Flevoland stegen het hardst met 26,7 procent naar  12,37 euro. Deze prijsstijging in Flevoland wordt sterk beïnvloed door Almere. Daar steeg het afgelopen kwartaal de gemiddelde prijs per vierkante meter met 22,2 procent naar  12,55 euro.

Volgens makelaar Marcel Schumacher van Inter Immo Makelaars is deze prijsstijging te wijten aan een tekort aan huurwoningen in Almere. Ook komen er steeds meer expats naar deze stad. “Almere blijkt een aantrekkelijke uitwijkmogelijkheid, waarschijnlijk door de hoge huurprijzen in Amsterdam”, aldus Schumacher.

Amsterdam nog steeds aan kop

Met name in de grote steden is de vraag naar woningen groot. In Amsterdam zijn de huurprijzen sinds jaar en dag het hoogst van Nederland. Het afgelopen kwartaal betaalden nieuwe huurders in de hoofdstad  22,98 euro per vierkante meter per maand voor een huurwoning in de vrije sector (+3,2 procent). Al stijgen de prijzen in de hoofdstad procentueel minder hard dan andere grote steden. De landelijke procentuele prijsstijging van 4,9 procent wordt dus gedempt door Amsterdam.

Rotterdamse prijzen stijgen licht

Met een gemiddelde huurprijs van  15,76 euro per vierkante meter per maand betaalden nieuwe huurders in Rotterdam 4 procent meer dan in hetzelfde kwartaal in 2017. De gemiddelde huurprijsstijging in Rotterdam nam in 2018 ieder kwartaal toe. Binnen Rotterdam zijn de prijsverschillen groot. De gemiddelde huurprijs in Rotterdam Centrum van 18,89 euro per vierkante meter per maand ligt ruim  7,00 euro hoger dan de prijzen in de goedkoopste wijk Prins Alexander ( 11,87 euro).

Huurprijzen Utrecht stijgen aanzienlijk

Anders dan in Amsterdam en Rotterdam stegen de prijzen in Utrecht aanzienlijk. Met een gemiddelde vierkante meterprijs van  17,21 euro per maand stegen de huurprijzen van nieuw aangeboden huurwoningen in het vierde kwartaal van 2018 met 12,9 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2017.

Makelaar Toine ten Bouwhuys van Covers & Jonker Makelaars uit Utrecht merkt dat de stad erg in trek is bij zowel Nederlandse woningzoekers als expats. ‘We zien tegenwoordig dat huurders in verhouding langere tijd in een huurwoning blijven wonen. De prijzen van koopwoningen zijn de afgelopen tijd ook hard gestegen dus men wacht vaak nog even met kopen’, aldus Ten Bouwhuys.

Marktwerking nodig voor gezondere woningmarkt

‘Verruiming van het middeldure huursegment is noodzakelijk, echter een snelle oplossing voor dit woningtekort en de stijgende huurprijzen is niet eenvoudig te vinden. Er bestaan verschillende opvattingen over de aanpak. Tenslotte heeft niet elke aanpak voor elke belanghebbende een positief effect’, zegt De Groot. Investeerders en beleggers zijn volgens De Groot hard nodig voor het verruimen van de woningvoorraad.

Reageer op dit artikel