nieuws

CBRE: recordbedrag kantorenmarkt Rotterdam

Beleggingen

CBRE: recordbedrag kantorenmarkt Rotterdam

In 2018 is er voor een recordbedrag geïnvesteerd in de Rotterdamse kantorenmarkt. Het beleggingsvolume groeide vorig jaar naar 1,17 miljard euro.

Dit is een groei van 167 procent ten opzichte van 2017. Het vorige record uit 2016 van één miljard euro wordt daarmee verbroken. Volgens vastgoedadviseur CBRE is de grote interesse van beleggers het gevolg van een herstellende gebruikersmarkt in Rotterdam.

Sterke groei in verhuur kantoorruimte

De gebruikersmarkt in Rotterdam was in 2018 opnieuw zeer actief. Er werd vorig jaar ruim 150.000 m2 kantoorruimte verhuurd. Dit is ruim 66 procent meer dan in 2017. Het leegstandspercentage in Rotterdam is gedaald van 17 procent in 2017 naar tien procent in 2018. De daling is een direct gevolg van een herstellende gebruikersmarkt en de doorzettende transformatie trend.

Dit nieuwe record laat zien dat beleggers vertrouwen hebben in de Rotterdamse kantorenmarkt. In 2018 herstelde de balans in de Rotterdamse markt grotendeels, na jarenlang bovengemiddelde leegstand,’ zegt Marco Clarijs, Director Rotterdam Office bij CBRE. ‘De stad wordt aantrekkelijker voor gebruikers en beleggers, onder andere door een gemoderniseerde kantorenvoorraad en betere voorzieningen.

Bedrijven in de zakelijke en financiële dienstverlening waren zeer actief, vooral in het Central Business District (CBD) rondom het Centraal Station. Voorbeelden zijn Allianz, dat zijn intrek gaat nemen in een nieuw kantoor aan de Coolsingel 120 en Rabobank dat verhuist naar het kantoorgebouw First aan het Weena 758. Daarnaast zijn er in Rotterdam in 2018 enkele grote verhuurcontracten in de co-working sector getekend, waaronder door Regus en Spaces.

Steeds krappere kantorenmarkt

Als gevolg van de hoge opname neemt ook het beschikbare kantorenaanbod in de stad af, aldus Marco Clarijs: ‘Mede dankzij de explosief gestegen woningprijzen in de stad worden in 2019 nog enkele grote verouderde kantoorgebouwen getransformeerd in het Central Business District. Het daadwerkelijke leegstandsniveau ligt al onder de 10 procent. In 2019 wordt het dan ook lastiger voor bedrijven om passende kantoren te vinden. Vooral een aantal grote werkgevers in de stad zullen aanlopen tegen de beperkte beschikbaarheid van kwalitatief goede kantoren. De krappere kantorenmarkt en de positieve ontwikkeling die de stad doormaakt laat het belang zien van nieuwbouwkantoren. Het uitblijven daarvan vormt de komende jaren dan ook een steeds groter risico voor de economische ontwikkeling van de stad.’

Figuur: Beleggingsvolume in kantoren Rotterdam 2007-2018 
image
Reageer op dit artikel