nieuws

Beleggingsmarkt leunt sterk op woningen

Beleggingen

De honger naar woningen maskeert de afgenomen trek van beleggers in ander vastgoed op Nederlandse bodem.

Beleggingsmarkt leunt sterk op woningen
Huurwoningen in Oudenbosch

Dat concludeert Vastgoedmarkt op basis van zijn beleggingsonderzoek. Het totaal aan investeringen in woningen steeg met 42 procent, van 5,6 miljard euro naar 7,9 miljard euro. Die toename met 2,3 miljard euro verklaart ruimschoots de stijging van het beleggingstotaal voor alle vastgoedsegmenten. Dat totaal steeg met 1 miljard euro naar 21,2 miljard euro.

Het grootste verschil op de woningmarkt werd gemaakt door institutionele beleggers. Hun totaal aan woninginvesteriingen steeg met ongeveer anderhalf miljard euro naar 3,5 miljard euro. Vesteda deed een duit in het zakje met de aankoop van 6.777 woningen van NN voor 1,5 miljard euro. Buitenlandse partijen legden de hand op 2,6 miljard euro aan woningen en dat was 800 miljoen euro meer dan in 2017.

Dat roept de vraag op hoe de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt het had gedaan zonder de hausse in het residentiële segment. Exclusief woningen daalde het beleggingstotaal van 14,6 miljard euro in 2017 naar 13,3 miljard euro in 2018. Er blijft één segment over met een stijging van het beleggingstotaal. Voor bedrijfsruimte nam het totaal toe met een half miljard euro naar vier miljard euro.

Buitenlandse belegger neemt gas terug

Buitenlandse belegger neemt gas terug

Op de beleggingsmarkt voor kantoren lijkt de aanscherping van de rendementen al voelbaar. Het totaal aan investeringen in kantoren daalde van 6,5 miljard euro in 2017 naar 5,9 miljard euro in 2018. Het verschil kan ruimschoots worden verklaard door de daling van het buitenlandse beleggingstotaal in de categorie kantoren met ruim een miljard euro naar vier miljard euro. Het totaal aan nieuwe beleggingen in kantoren lag in 2018 nog wel duidelijk hoger dan in 2016, toen er 4,5 miljard euro in omging.

Horeca is ook een vastgoedsegment dat minder investeringen trok. In 2017 werd er nog 1,9 miljard in geïnvesteerd en in 2018 nog 750 miljoen euro. Die daling kan worden verklaard door onder meer de radiostilte bij de Oost-Aziaten.

Winkels hadden geen deel aan de beleggingshausse. Het totaal voor dat segment bleef stabiel op 2,2 miljard euro en daarmee bedroeg het aandeel in de totale beleggingen 10 procent. Die geringe allocatie illustreert de bedenkingen die beleggers hebben bij grote delen van het retaillandschap, overigens niet alleen in Nederland.

Reageer op dit artikel