nieuws

Top 5 beleggingen 2018 winkels

Beleggingen

De vijf top beleggingen in winkels in 2018 overzichtelijk op een rij.

Top 5 beleggingen 2018 winkels
Cruquiusplein, Cruquius

1- CBRE GI verkoopt winkels voor 190 miljoen

CBRE Global Investors heeft, namens het CBRE Dutch Retail Fund, een perifere retailportefeuille met 4 retailboulevards verkocht voor ruim 190 miljoen euro. Het betreft de vier retailboulevards Boulevard Heerlen Plein 1, Boulevard Heerlen Plein 2, Woonboulevard Zwolle en Retailpark Cruquius. Koper is het Belgische beursgenoteerde Retail Estates. In totaal bestaat de portefeuille uit 83 retail units, met een totale metrage van circa 135.000 m2 en een bezettingsgraad van bijna 100 procent. Fundmanager Rik Eertink van het CBRE Dutch Retail Fund is tevreden met het behaalde beleggingsresultaat. ‘De portefeuille is door actief asset management geoptimaliseerd voor deze verkoop. Deze verkoop is een belangrijke stap in de realisatie van de aangescherpte strategie van het fonds. Het fonds richt zich enkel op de beste urban retaillocaties van Nederland.’

2 – WP Carey koopt Gamma- en Karwei-panden

Gamma XXXL in AmsterdamEen Amerikaanse institutionele belegger WP Carey heeft 29 Gamma en zeven Karwei-vestigingen verspreid over Nederland gekocht. Hiervan zijn Van der Kunststraat 130 Den Haag (5.212 m2), Kanaaldijk-Noord 15 Eindhoven (4.075 m2), Gildestraat 12 Naaldwijk (3.071 m2), Einsteinstraat 2 Purmerend (6.609 m2), Dr. Lelykade 220 en 222D Den Haag (2.899 m2), Bulkweg 4 Tiel (3.776 m2), De Oude Veiling 85 Zwaag (3.907 m2) en Witte Paal 203 Schagen (5.361 m2) als onderdeel van een groter geheel. De resterende panden zijn solitair. Het totale vloeroppervlak bedraagt ongeveer 130.000 m2. De koopsom bedraagt volgens het Kadaster 143 miljoen euro. De verkoper van de winkelpanden was VNB Real Estate.

3 – ASR koopt deel winkelportefeuille Ronstreet Properties

Grote Houtstraat 26-28, HaarlemASR Real Estate koopt namens het ASR Dutch Prime Retail Fund de vrijwel volledige winkelportefeuille van Ronstreet Properties. De portefeuille bestaat uit 21 high street-winkelpanden en 7 bijbehorende woningen verspreid over heel Nederland. Met de transactie is een overnameprijs van 93,85 miljoen euro (Kadaster) gemoeid. De winkelpanden bevinden zich op A-locaties in steden als Den Bosch, Haarlem, Zwolle, Breda, Nijmegen, Amersfoort en Den Haag. De winkelpanden worden ingebracht in het ASR Dutch Prime Retail Fund. Fondsdirecteur Edwin van de Woestijnevan het ASR Dutch Prime Retail Fund: ‘De portefeuille van Ronstreet Properties is een mooie aanwinst voor het ASR Dutch Prime Retail Fund. De winkels bevinden zich op absolute toplocaties in straten waar het winkelfonds reeds diverse panden in bezit heeft en passen dus uitstekend bij de strategie van ons winkelfonds.’

4 – Altera verkoopt winkelcentrum De Boreel in Deventer

Deventer De BoreelAltera Vastgoed heeft winkelcentrum De Boreel in Deventer verkocht aan een consortium van ARC Real Estate Partners en een private equity fonds uit de Verenigde Staten. De verkoop betreft het gehele complex, waaronder de monumentale Boreelkazerne en de parkeergarage, aldus Altera in een persbericht zonder financiële details. De Boreel is een binnenstedelijk winkelcentrum met 22.000 m2 winkelruimte, 9.000 m2 leisure, 4.000 m2 kantoorruimte en 800 parkeerplaatsen waarvan 660 in de ondergrondse parkeergarage. De zestig woningen in De Boreel vallen buiten de transactie. De koopsom bedraagt 62,8 miljoen euro, blijkt uit de in het Kadaster vermelde akte van levering van 14 september. Als koper staat de bv CL Deventer vermeld. Winkelcentrum De Boreel ligt aan de rand van de binnenstad van Deventer en bestaat voornamelijk uit grootschalige detailhandel met retailers als Media Markt, Jumbo en Van Haren.

5 – Cairn koopt en kijkt naar uitbreiding Maxis Muiden

Maxis MuidenCairn Real Estate ziet ruimte om winkelcentrum Maxis Muiden uit te breiden en de huur op termijn te verhogen. Dat zegt Maurits van der Werf, directeur retail van Cairn Real Estate, gevraagd naar de plannen met de pas gekochte perifere detailhandelesvestiging. Angelo Gordon en Cairn Real Estate betaalden 62 miljoen euro voor het object langs de A1 bij Amsterdam met 22.675 m2 winkelruimte en 1.250 parkeerplaatsen. Van der Werf: ‘We denken dat we het beter in de markt kunnen zetten. Eerst moeten we wat achterstalling onderhoud wegwerken aan onder meer het dak. Op termijn komt er een verlenging van het contract met onze enige huurder Albert Heijn, waar de andere retailers van huren. Wellicht is er wat opwaartse huurpotentie.’

Dit overzicht verscheen in Vastgoedmarkt van december 2018.

Reageer op dit artikel