nieuws

Albert Cuypgarage Amsterdam onderscheiden met ESPA Gold Award

Beleggingen

De door ZJA Zwarts & Jansma Architecten ontworpen Albert Cuypgarage in Amsterdam is onderscheiden met een ESPA Gold Award. De

Albert Cuypgarage Amsterdam onderscheiden met ESPA Gold Award
De Albert Cuypgarage is de eerste parkeergarage onder de Amsterdamse grachten.

De Albert Cuypgarage is de eerste parkeergarage die gebouwd is onder een Amsterdamse gracht. Op deze manier wordt efficiënt gebruik gemaakt van de beperkte ruimte die beschikbaar is in De Pijp. De award is een onderscheiding voor parkeergarages die uitblinken in ontwerp, kwaliteit en klantvriendelijkheid en wordt uitgereikt door Vexpan, het platform voor parkeren in Nederland.

ZJA ontwierp een ondergrondse parkeergarage voor 600 auto’s en 60 fietsen onder het water van de Boerenwetering. Max Bögl Nederland is verantwoordelijk voor de bouw van de Albert Cuypgarage in opdracht van de Gemeente Amsterdam. Doordat een flink aantal parkeerplaatsen op straat verdwijnen, komt er meer ruimte voor voetgangers, fietsers en groen. Het idee achter het ontwerp is om de parkeergarage zo veel mogelijk te laten opgaan in het bestaande stadslandschap. De installaties zijn weggewerkt en de hellingbanen zijn zonder opvallende verhogingen ingepast in de bestaande kade.

De nieuwe Albert Cuypgarage kan een voorbeeld zijn voor andere steden waar bovengronds weinig ruimte is. Bovendien kan onder water bouwen in steden voor meerdere toepassingen worden gebruikt. Zo ontwierp ZJA samen met Strukton eerder al een plan voor een mogelijke stadsuitbreiding onder de grachten van Amsterdam; AMFORA (Alternatieve Multifunctionele Ondergrondse Ruimte Amsterdam). Het concept biedt naast ondergrondse parkeerplaatsen ook ruimtes voor sportfaciliteiten, winkels, bioscopen en andere recreatieve ruimtes.

Reageer op dit artikel