nieuws

‘Winkelmarkt heeft waardedalingen achter de rug’

Beleggingen

Op de winkelmarkt zijn weer interessante totaalrendementen mogelijk nu het grootste deel van de waardedalingen achter de rug is.

‘Winkelmarkt heeft waardedalingen achter de rug’
Het voormalige pand van Hema aan de Kalanderstraat in Enschede is door KroesePaternotte volledig herontwikkeld en verhuurd.

Dat meldt Syntrus Achmea Real Estate & Finance in zijn Outlook 2019-2021. Op de beste locaties is een verdere daling van de rendementen niet meer te verwachten. Buiten de grote vijf steden verwacht Syntrus Achmea RE&F nog wel dalende aanvangsrendementen en relatief sterke waardegroei. Die effecten blijven wel beperkt tot de A-locaties in de G6-9-steden en de A1-locaties in de G10-20-steden.

Voor institutionele beleggers blijft het dringen op de beleggingsmarkt voor winkels. ‘Omdat veel institutionele beleggers een vergelijkbare strategie volgen, blijft de investeringsdruk op de meest aantrekkelijke winkelplekken hoog en is de beschikbaarheid juist beperkt. Voor de slechtere winkelobjecten die van de hand gedaan worden, is de belangstelling zelfs met relatief hoge discounts beperkt.’

Wel verwacht Syntrus Achmea RE&F een omslag aan de onderkant van de markt. ‘Omdat met leverage hoge rendementen gehaald kunnen worden, verwachten we nog een omslag in dit deel van de winkelmarkt als gevolg van [de komst van] meer risicozoekende investeerders’, schrijft Syntrus Achmea RE&F.

Maar de vermogensbeheerder waarschuwt om niet alleen te vertrouwen op een verwachte waardestijging. ‘Het blijft belangrijk onderscheid te maken in investeringsproposities waar het directe rendement hoog genoeg is om risico’s in huur- en waardeontwikkeling te compenseren.’

Syntrus Achmea verwacht voor 2019 een hoog rendement op kantoren en verdere dalingen van de aanvangsrendementen op woningen.

Reageer op dit artikel