Propertize verkoopt The Wall voor 49 miljoen euro

Propertize verkoopt The Wall voor 49 miljoen euro
The Wall in Utrecht

Built to Build Real Estate en Urban Interest hebben The Wall in Utrecht voor 49 miljoen euro gekocht van Propertize. Rechtsvoorganger SNS Property Finance kocht het winkel- en leisurecentrum medio 2012 nog voor 90 miljoen van Roger Lips.

Dat blijkt uit de in het Kadaster gepubliceerde akte van levering van 23 oktober 2018. The Wall Utrecht is een winkelcentrum tussen snelweg A2 en het nieuwe stadshart van Leidsche Rijn en fungeert en passant ook als geluidsmuur. The Wall telt 62.000 m2 aan verhuurbaar retail-, leisure- en horecaoppervlak. Het door Burgfonds ontwikkelde complex opende in 2009 onder een slecht gesternte zijn deuren; Nederland zat middenin de kredietcrisis, die de jaren daarna dooretterde in een grote woning- en vastgoedcrisis.

Nationalisatie SNS Reaal

The Wall, gelegen aan Hertogwetering 169 tot en met 201 (even nummers) en Proostwetering 1 tot en met 13, is een van de symbolen van deze crisis. SNS Reaal werd op 1 februari 2013 genationaliseerd, omdat de vele onder water staande vastgoedobjecten en -projecten die dochter SNS Property Finance (SNSPF) financierde de bankverzekeraar naar een faillissement dreven. Een van de objecten die als een molensteen om de nek van SNSPF hingen, was The Wall.

Tientallen miljoenen verlies

SNSPF, in staatshanden hernoemd tot Propertize, heeft op dit perifere winkelcentrum tientallen miljoenen verlies geleden. Tijdens een rechtszaak in 2013 van SNS Bank tegen Roger Lips, oud-directeur van Burgfonds en rechtsopvolger Lips Capital Group, eiste SNS 49,5 miljoen euro van Lips. Dat bedrag was volgens SNS Bank een restvordering uit het project The Wall. Een jaar eerder had een SNSPF-vennootschap The Wall nog voor 90 miljoen euro gekocht van Lips Capital Group, blijkt uit de akte van levering van 25 juni 2012 (Kadaster).

Lage waardering perifere retail

Het verschil tussen de koopsom in 2012 en 2018 van The Wall illustreert hoe de waardering van perifere retail sinds de Grote Recessie bergafwaarts is gegaan. Van de verliezen die SNSPF en daarna de Staat op The Wall hebben geboekt, heeft Propertize-eigenaar Lone Star Funds nooit last gehad. Bij de nationalisatie van SNS Reaal in 2013 schreef de Staat al 2,8 miljard euro af op de waarde van de vastgoed(leningen)portefeuille van SNSPF. Lone Star kreeg het hernoemde Propertize in 2016 tegen weer een flinke discount in handen. Op 28 juni 2016 ging de vastgoed(leningen)portefeuille voor 895,3 miljoen euro naar Lone Star en consortiumpartner J.P.Morgan.

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen

Martijn van Leeuwen werkte sinds maart 2006 als redacteur voor Vastgoedmarkt. Martijn is all-round specialist, met een bijzondere affiniteit met de woning- en winkelmarkt. Sinds december 2018 werkt hij zelfstandig als freelance journalist.