nieuws

‘Groot fonds heeft relatief laagste kosten’

Beleggingen

Grote niet-genoteerde vastgoedfondsen hebben een beduidend lagere Total Expense Ratio (TER) dan middelgrote of kleine fondsen.

‘Groot fonds heeft relatief laagste kosten’
Henri Vuong, INREV: 'De sector verkeert in goede conditie.'

Dat blijkt uit de Management Fees & Terms Study van Inrev,  de in Amsterdam gevestigde Europese brancheorganisatie voor niet-beursgenoteerd vastgoed. Bij de studie waren een recordaantal van 418 vastgoedvehikels  betrokken, waarvan 155 fondsen inzicht verschaften in hun TER, tegen slechts 42 in het vorige onderzoek.

De gemiddelde TER van op Europa gerichte vastgoedvehikels ligt thans op 0,86 procent. De TER  wordt berekend door de totale kosten om een vastgoedbeleggingsfonds te managen  te delen door de gemiddelde waarde van het fonds. In de berekening van de TER  zijn de fees gerelateerd aan bereikte resultaten niet meegenomen.

Uit de studie komt naar voren dat schaalomvang een zwaarwegende factor vormt. Grote fondsen (meer dan 1 miljard euro) hebben een gemiddelde TER van 0,58 procent. Bij middelgrote fondsen (tussen 500 miljoen en 1 miljard euro) is dat 0,71 procent. Terwijl kleine fondsen (minder dan 500 miljoen) een TER hebben van 1,18 procent.

Ook naar sector gemeten blijken er flinke verschillen te zijn. Het goedkoopst werken woningfondsen met een gemiddelde TER van 0,54 procent, terwijl dat bij kantorenfondsen 1,02 procent is en voor winkelfondsen 0,95 procent.

Naar beleggingsstijl gemeten komen de zogenoemde laag risicovolle ‘core’-fondsen als beste uit de bus met slechts 0,79 procent, tegen 1,19 procent voor de meer risicovolle ‘value-add’ vehikels.

Verder kwam er ook nog een opmerkelijk verschil naar voren in het lanceringsjaar.  Oude fondsen die voor 2001 zijn gelanceerd  hebben een TER van 0,49 procent. Terwijl fondsen die in de jaren na de crisis van 2008 het levenslicht zagen een TER hebben van gemiddeld 0,96 procent.

Fondsen die hun schuldgraad onder de 40 procent houden blijken met een TER van 0,66 procent kostentechnisch een stuk voordeliger voor hun aandeelhouders dan de vehikels die zich dieper in de schulden steken. Laatstgenoemde categorie heeft een TER van 1,04 procent.

INREV’s Director en Market Information Henri Vuong toonde zich zeer ingenomen met de record deelname aan het onderzoek. ‘Deze studie is wederom bewijs dat de niet-genoteerde vastgoedsector tegemoet komt aan de vraag naar meer transparantie.’

Uit een eerder studie van Inrev bleek dat vastgoedvermogensbeheerders vorig jaar een recordbedrag hebben opgehaald voor investeringen in niet-genoteerd vastgoed.

Reageer op dit artikel