Lichte krimp Europese vastgoedbeleggingsmarkt

Lichte krimp Europese vastgoedbeleggingsmarkt

In de Europese vastgoedbeleggingsmarkt is in het tweede kwartaal van dit jaar 68,8 miljard euro gestoken, een daling van 8 procent in vergelijking met de overeenkomstige periode vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur CBRE.

Gedurende de eerste jaarhelft kwamen de investeringen in commercieel vastgoed totaal uit op 127,7 miljard euro, een lichte daling ten opzichte van de 132,2 miljard in de eerste zes maanden van 2017.

De Nederlands markt deed in het eerste half jaar volgens CBRE buitengewoon  goed, als gevolg van  een aantal grote residentiële transacties. Frankrijk rapporteerde een plus in die periode van maar liefst 28 procent. Met 24,5 miljard euro aan beleggingsvolume deed ook de Duitse vastgoedbeleggingsmarkt het goed.

In het tweede kwartaal werd er vooral flink geïnvesteerd in de Europese kantorenmarkt: 29 miljard euro, tegenover 24,1 miljard in dezelfde periode 2017. Over het eerste half jaar gemeten bedroeg de toename zelfs 11 procent. Beleggers waren eveneens tuk op alternatief vastgoed (+ 6 procent) zoals studentenhuisvesting en zorgvastgoed.

Ook het Verenigd Koninkrijk kon zich met 19,9 miljard euro verheugen in een sterk tweede kwartaal na een matig eerste kwartaal. Dat was te danken aan een record tweede kwartaal in de Londense City-kantorenmarkt. De afgelopen twaalf maanden steeg het Britse beleggingsvolume met 15 procent, dankzij de nimmer aflatende investeringslust van Aziatische partijen.

Jonathan Hull, Managing Director of Investment Properties bij CBRE: 'De continentale vastgoedbeleggingsmarkt heeft sterk gepresteerd in de eerste helft van van 2018. Duitsland heeft zijn imago als veilig haven voor wereldwijde vastgoedbeleggers wederom bewezen, terwijl in Frankrijk het herstel van de vastgoedbeleggingsmarkt is voorgezet na een politiek turbulent jaar. Ook Nederland en België hebben uitzonderlijk gepresteerd.'

In de eerste helft van 2018 werd echter volgens JLL voor 8,7 miljard belegd in Nederlands vastgoed. Vergeleken met het recordjaar 2017 een daling van 7 procent.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.