nieuws

Aberdeen lanceert pan-Europees woningfonds

Beleggingen

Aberdeen lanceert pan-Europees woningfonds

Vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments heeft een Europees vastgoedfonds gelanceerd, het European Residential Property Fund, dat zich voornamelijk richt op huurwoningen in de vrije sector. Het Nederlandse Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) en haar fiduciair manager MN zijn de hoeksteenbeleggers in het fonds.

Er is ruim 350 miljoen euro opgehaald bij acht beleggers in Nederland, Zwitserland en Luxemburg. Pensioenfonds PMT verbindt zich voor 150 miljoen euro aan het nieuwe fonds.

Het fonds is het eerste open-ended vastgoedfonds in zijn soort dat belegt in de woningmarkt op een pan-Europese basis en zal zich toeleggen op vrije sector huurwoningen en profiteert daarmee van het tekort aan en de grote vraag naar kwalitatief hoogwaardige huurwoningen in de belangrijkste steden van Europa. Het is de bedoeling dat het fonds de komende vijf jaar groeit naar een beheerd vermogen van meer dan 1 miljard euro.

Het team zal bestaande woningblokken opkopen en de voorfinanciering op zich nemen van nieuwe voorraad om zo een portefeuille van kwalitatief goede duurzame huurwoningen voor de midden-inkomens op te bouwen. Alhoewel het vermogen in het fonds voor het leeuwendeel belegd wordt in vrije sector huurwoningen, kan tot 25% worden geïnvesteerd in ander typen vastgoed zoals studentenhuisvesting, zorgvastgoed voor ouderen en verpleeghuizen. Het fonds zal uitsluitend bestaan uit hoogstaand duurzaam vastgoed en streeft naar een score van vier sterren in de GRESB duurzaamheidsbenchmark.

De investering in dit fonds van Aberdeen Standard Investments is de eerste stap van PMT naar meer investeringen in sectorspecifieke fondsen. PMT bouwt sinds 2014 een Europese vastgoed portfolio op van uiteindelijk circa 2.5 miljard euro. Tot nu toe is dat hoofdzakelijk gedaan via investeringen in gemengde commercieel onroerend goed fondsen (winkels, kantoren en logistiek). Het is de bedoeling van PMT en haar fiduciaire manager MN, om circa 1 miljard euro onder te brengen bij een veelvoud van pan Europese sector specifieke fondsen, zoals bijvoorbeeld betaalbare huurwoningen.

PMT geeft om meerdere redenen zijn steun aan dit fonds. ‘Het fonds heeft een goede match met haar beleggingsstrategie. PMT wil met zijn internationaal vastgoed vooral stabiel inkomen genereren. De focus op huuropbrengsten uit woningen, redelijke beheervergoedingen, lagere transactiekosten en lage leverage passen bij de investeringsovertuiging van PMT. De duurzaamheidsdoelstellingen van het fonds maken bovendien dat het fonds ook op dat gebied toekomstbestendig is,’ aldus Hartwig Liersch, CIO van PMT.

Het is de verwachting dat dit fonds, dat blijvend openstaat voor investeringen van institutionele partijen, uitgroeit tot een omvang van meer dan 1 miljard euro. Naast PMT hebben zich per 31 maart 2018 ook diverse andere institutionele investeerders aan dit fonds gecommitteerd.

Reageer op dit artikel