nieuws

Optimisme overheerst op zonovergoten Mipim 2018

Beleggingen

Optimisme overheerst op zonovergoten Mipim 2018

Onder een strak blauwe lucht is in Cannes dinsdag de 29ste editie van de Mipim van start gegaan. De stemming onder de ruim 25.000 bezoekers lijkt opperbest evenals het weer, al is iedereen zich bewust van de risico’s van investeren in een laatcyclische markt.

Keynote-speaker dinsdag was de jeugdige Amerikaanse schrijfster Adora Zvitak (20). In haar openingsspeech daagde zij de Mipim-gangers oplossingen te vinden ‘voor de steden van morgen die voldoen aan de wensen en verlangens van de jonge generatie’.  Leuk en moedig van de beursorganisator om zo’n jong iemand een podium te geven, maar of het voor herhaling vatbaar is, blijft even de vraag. De studente aan Berkeley University bleef namelijk heel erg vaag wat haar generatie nu eigenlijk precies wil als het gaat om de steden van de toekomst, behalve dan wellicht dat ‘er veel meer betaalbare en duurzame woonruimte’ moet komen.

Jongeren hoeven hun hoop in  ieder geval ook niet te vestigen op Rolf Buch, ceo van de grootste Duitse woningbelegger Vonovia met 360.000 woningen in eigendom en nog eens 60.000 onder beheer. De Duitser stelde in een andere forumdiscussie over opkomende trends in de wereldwijde vastgoedmarkt ronduit dat hij zijn appartementen veel liever aan oude dametjes verhuurd dan lawaaiige studenten die de tent afbreken. ‘De belangrijkste reden waarom onze huurders opzeggen is als ze naar het verzorgingstehuis gaan en dat moment willen we daarom zolang mogelijk uitstellen door veel te investeren in leeftijdsbestendige voorzieningen.’

Vonovia, de optelsom van een reeks fusies en overnames op de Duitse woningmarkt, beschouwt zichzelf  ‘niet langer als een vastgoedonderneming maar als een consumentenbedrijf dat niet gedreven wordt door de vastgoedcyclus.  Buch voelt veel meer verwantschap met bijvoorbeeld grote telecombedrijven dan met Unibail-Rodamco. ‘Natuurlijk is er een vastgoedcyclus die vooral gedreven wordt door het rentebeleid, maar in de sterk gereguleerde Duitse woningmarkt, is de dominante factor vooral de onbalans tussen vraag en aanbod. Want iedereen wil in de stad wonen. Dat tekort aan woningen maakt ons bestendig tegen de cyclus,’ aldus Buch

Mipim 2018 staat dit jaar in het teken van urbanisatie. Volgens ramingen van de Verenigde Naties groeit de wereldbevolking naar 8,5 miljard mensen in 2030 en naar 9,7 miljard in 2050. Die enorme demografische uitdaging vraagt om nieuwe modellen voor stedelijke vernieuwing, staduitbreiding en de opzet van compleet nieuwe steden.

Buiten urbanisatie, stedelijke vernieuwing, proptech en investeren in een laatcyclische markt was er natuurlijk ook de brexit die de gemoederen bezighoudt. Een bezoek aan de overvolle, reusachtige Londen-stand, waar een permanent seminarprogramma draait, leert dat de Britten en de Londenaren in het bijzonder vol goede moed de EU lijken te verlaten. Dit ondanks de grote politieke onenigheid tussen Brussel en Londen over de wijze waarop het naderende Britse vertrek vorm moet krijgen en een harde brexit eigenlijk steeds reëler lijkt. Voor de Londense loco-burgemeester Jules Pipe is er echter geen twijfel dat ‘zijn stad het belangrijkste financiële centrum ter wereld blijft’. De tijd zal het spoedig leren.

De welhaast onvermijdelijke moderator prof Greg Clark, die overigens ook veel hand en spandiensten verleent aan het samenwerkingsverband Holland Metropole van de vier grote Nederlandse steden, gaf Bob van der Zande van Groot Amsterdam nog een plaagstoot onder de gordel tijdens een van de seminars in het Londen-paviljoen. ‘Ik hoop niet dat Londen zich tot ‘belastingparadijs’ zal gaan ontwikkelen’, sprak de Britse vastgoedprof. ‘Want daar hebben we Amsterdam en Dublin al voor in Europa.’ Van der Zande lachte als een boer met kiespijn, maar ook in de prettige wetenschap dat Amsterdam mede daardoor inmiddels een onevenredig groot aantal hoofdkantoren herbergt. En dat de commissie Volksgezondheid van het Europees Parlement deze week het licht op groen heeft gezet voor de komst van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar Amsterdam.

Reageer op dit artikel