nieuws

Logistiek favoriet bij Europese vastgoedbeleggers

Beleggingen

Logistiek favoriet bij Europese vastgoedbeleggers
Frasers koopt Duitse logistieke panden van ECE

Voor het eerst is industrieel vastgoed, en logistiek in het bijzonder, het favoriete segment in de Europese commercieel vastgoedbeleggingsmarkt.

Dat blijkt uit het jaarlijkse EMEA Investor Intentions Survey van internationaal vastgoedadviseur CBRE waarvan de resultaten woensdag, tijdens de Mipim in Cannes, bekend zijn gemaakt.

De logistieke vastgoedsector is  populair door de enorme groei van e-commerce. 33 procent van de respondenten in het CBRE-onderzoek heeft een duidelijke voorkeur voor industrieel/logistiek, daarmee werden kantoren van de eerste plaats verdrongen. Van de beleggers kiest 26 procent kantoren als meest attractief. Beleggers zijn vooral geïnteresseerd in markten met een sterke economische groei, uitzicht op huurgroei en  hoge liquiditeit. In vergelijking tot een jaar gelden steeg de residentiële sector het hardst: 21 procent van de beleggers geeft de voorkeur aan woningen.

Opvallend voor de logistieke sector is de enorme schaal van de transacties. Grootste deal vormde de Logicore -portefeuille die voor 12,2 miljard euro in handen kwam van de China Investment Corporation (CIC). Ander voorbeeld van een grote deal was de verkoop door Brookfield van IDI Gazeley voor 2,8 miljard dollar aan Global Logistics Properties.

Europa deed het vorig jaar een stuk beter dan een jaar geleden werd verwacht door beleggers. Toen sprak 54 procent van de beleggers een voorkeur uit voor de Verenigde Staten in weerwil van de grote zorgen over de verkiezing van president Trump. Dit jaar is dat gedaald naar 38 procent, terwijl 39 procent van de mondiale beleggers Europa nu als de topregio beschouwt. Opvallend verschil is ook dat Amerikaanse beleggers hun risicobereidheid terugschroeven, terwijl Europeanen en Aziaten juist meer risico’s durven te nemen.

Chinese vastgoedbeleggers hebben in Europa nog altijd een voorkeur voor het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door Duitsland en Frankrijk. Volgens Hull is het sentiment over Frankrijk sterk verbeterd onder beleggers sinds de verkiezing van president Macron.

Reageer op dit artikel