nieuws

Beursgenoteerd vastgoed in mineur

Beleggingen

Beursgenoteerd vastgoed in mineur

De maand februari werd gekenmerkt door rode cijfers in de Europese indexen. De EPRA Developed Europe Index en EPRA Eurozone Index sloten respectievelijk met een rendement van -5.57 procent en -5.79 procent.

Op landelijk niveau presteerde Oostenrijk het beste met een negatief rendement van 0,86 procent, gevolgd door Spanje (-1, 03 procent) en Zwitserland (-1,51 procent). De onzekerheid vlak voor de Italiaanse verkiezingen zorgde ervoor dat de Italië Index in mineur afsloot met een totaalrendement van -12.98 procent. Er kwamen van het Europese front echter ook goede berichten. Het Britse Helical Bar Plc behaalde een positief rendement van 8.7 procent, gevolgd door het Duitse DIC Asset AG met 5.0 procent en Fabege AB uit Finland met 4.5 procent. Lar Espana (3.7 procent) en de Zweedse hoteleigenaar Pandox AB (3.2 procent) vervolmaakten de top 5 van best presterende bedrijven in de Europese Index. Momenteel staat de loan-to-value-ratio voor Europa op 37.00 procent en is er de afgelopen maand ruim EUR 2.1 miljard aan kapitaal opgehaald door de bedrijven in de Europese Index. De Net Asset Value voor de Europese Index noteert een discount van 10.1 procent, voor Nederland is dat een discount van 12.9 procent en voor België een premium van 22.9 procent.

Noord-Amerika

Onder de best presterende bedrijven in Noord-Amerika zaten in februari twee Canadese bedrijven: Canadian REIT met een rendement van 12.5 procent en Boardwalk REIT met een positief resultaat van 2.6 procent. Het Amerikaanse New Senior Investment Group sloot met 5.5 procent de maand februari eveneens psoitief af. Het Amerikaanse QTS Realty Trust, gespecialiseerd in datacenters, had een zware maand met een verlies van 35.2 procent, gevolgd door Cedar Realty Trust (-21.4 procent) en Franklin Street Properties (-20.2 procent). Uiteindelijk sloten de indexen van de Verenigde Staten en Canada in het rood de maand af met totaalrendementen van -7.32 procent en -5.35 procent respectievelijk.

Azië

Ook in Azië warden gemixte resultaten geboekt, de EPRA Azië Index zakte 2.94 procent weg. Met name Australië en Singapore zorgden met totaalrendementen van respectievelijk -4.95 procent en -4.82 procent voor dit resultaat. Tokyu REIT en Japan Logistics Fund, beiden uit Japan, presteerden het beste met rendementen van 6.9 procent en 5.6 procent. Het eveneens Japanse Hulic was de grootste daler met een negatief rendement van 13.6 procent. Het Chinese Guorui Properties veranderde haar naam in Glory Land begin maart.

Index Review

Op 1 maart werden de resultaten van de driemaandelijkse index review bekend gemaakt. Aroundtown SA uit Duitsland en Sirius Real Estate, genoteerd in Londen maar met een volledig Duits vastgoed portfolio, werden aan de EPRA Developed Europe Index toegevoegd. Het Turkse Akis GYO werd toegevoegd aan de EPRA Emerging Index. In de regio Azië werden er geen veranderingen aangekondigd. In de Verenigde Staten werd NorthWest Healthcare Properties REIT toegevoegd en werden zowel Equity Commonwealth als Cedar Realty Trust Incorporation verwijderd uit de index. De datum waarop de veranderingen geeffectueerd worden is maandag 19 maart 2018.

Tim Kesseler, Investor Outreach Continental Europe – EPRA, verzorgt maandelijks een rubriek voor Vastgoedmarkt over de verrichtingen van de EPRA-indices. Meer informatie www.epra.com

Reageer op dit artikel