nieuws

Mipim 2018 in teken van wereldwijde verstedelijking

Beleggingen

Mipim 2018 in teken van wereldwijde verstedelijking

Het centrale thema van Mipim 2018 – 13 tot en met 15 maart in Cannes – vormt Mapping World Urbanity oftewel de wereldwijde verstedelijking en hoe de toekomstige megasteden, metropolen, steden en stadjes leefbaar kunnen blijven.

Volgens ramingen van de Verenigde Naties groeit de wereldbevolking naar 8,5 miljard mensen in 2030 en naar 9,7 miljard in 2050. ‘Die enorme demografische uitdaging vraagt om nieuwe modellen voor stedelijke vernieuwing, staduitbreiding en de opzet van compleet nieuwe steden’, vertelt Ronan Vaspart, Director of Mipim Markets, over de keuze van het belangrijkste thema van Mipim 2018.

Keynote-speaker van het omvangrijke congresprogramma met meer dan 400 sprekers is de jeugdige Amerikaanse schrijfster Adora Zvitak (20). In haar speech zal zij de Mipim-gangers uitdagen om oplossingen te vinden voor de steden van morgen die voldoen aan de wensen en verlangens van de jonge generatie. Zij zal vooral de sterke gemeenschapszin benadrukken van de huidige generatie en de vloer aanvegen met het clichébeeld dat ‘het bij haar leeftijdgenoten alleen maar draait ‘om ik, ik en nog eens ik’. Zij willen volgens haar in duurzame, slimme steden leven die op meer menselijke maat zijn toegesneden. Aansluitend op 13 maart zal de jeugdige Amerikaanse om 15 uur het Thinkers & Leaders panel modereren met onder andere Alexander James, directeur van C40 Cities, een netwerk van 90 metropolen.

Vaspart verwacht op de 29ste editie van Mipim  24.500 bezoekers, waaronder 5.300 beleggers en vastgoedfinanciers te kunnen begroeten. Meer dan 200 Nederlandse vastgoedondernemingen hadden zich begin februari al opgegeven voor deelname, een stijging van 25 procent ten opzichte van een jaar geleden.

De Mipim-directeur voorziet dat de beurs volgende maand in ‘opperbeste’ stemming verloopt, want ‘vrijwel alle vastgoedmarkten in Europa liggen er mooi bij.’ Volgens zitten hem zitten we dan ook voorlopig nog niet op de piek. ‘Maar de vraag waar we precies zitten in de Europese vastgoedcyclus kan men mij beter stellen na afloop van de beurs.  Mipim is daarvoor de beste graadmeter.’

Meer over Mipim 2018 in het februarinummer van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel