nieuws

Krimp aanvangsrendementen zet door

Beleggingen

Krimp aanvangsrendementen zet door
Rotterdam, Kop van Zuid

In 2017 zijn in Europa de gemiddelde aanvangsrendementen voor prime vastgoed in alle sectoren van de markt verscherpt. In het segment logistiek was de daling het sterkst met 39 basispunten gevolgd door de kantorenmarkt met 23 basispunten en retailvastgoed met 18 basispunten.

Dit blijkt uit het nieuwste DNA of Real Estate rapport van Cushman & Wakefield dat huurprijsontwikkelingen en aanvangsrendementen in alle segmenten van commercieel vastgoed onderzoekt. De gemiddelde huurprijs in Europa voor prime kantorenvastgoed is in 2017 met 2,4 procent gestegen. Voor logistiek vastgoed kwam de groei uit op 0,7 procent terwijl de gemiddelde winkelhuurprijs met 0,3 procent daalde, zo blijkt uit de cijfers.

De onderzochte Nederlandse prime markten laten zowel over 2017 als over het afgelopen kwartaal een positieve of stabiele ontwikkeling zien van huurprijzen en rendementen. Voor de komende periode verwacht Cushman & Wakefield dat de prime yields op de allerbeste plekken in Nederland gaan stabiliseren in vrijwel alle segmenten. Frank van der Sluys, Head of Research Nederland van Cushman & Wakefield: ‘Daarmee komt een einde aan de neerwaartse beweging die al in 2012 is ingezet. Het verschil in prime yields op de allerbeste plekken tussen eind 2012 en nu, bedraagt voor woningcomplexen 130 basispunten, voor winkelvastgoed 160 basispunten, voor logistiek vastgoed 250 basispunten en voor kantorenvastgoed 290 basispunten.’

De groei in logistiek vastgoed concentreert zich in een beperkt aantal steden. Circa tweederde van de Europese markten lieten geen groei zien. In markten waar er wel groei was, was deze sterk zoals in Wenen en in Barcelona en Madrid die respectievelijk met 8,3 procent en 5 procent groeiden op basis van de sterke verhuuractiviteit zoals de voorverhuur van grotere units door 3PL-dienstverleners en e-commerce-bedrijven.

Logistiek vastgoed in de Benelux is populair. Desondanks daalden de tophuren hier met 0,3 procent als gevolg van de dalende huurprijzen in Antwerpen. De huurprijzen in Brussel, Luxemburg, Amsterdam en Rotterdam stabiliseerden. Op de hotspots in het Zuiden van Nederland zijn eind 2017 de huurprijzen voor het eerst aan het stijgen als gevolg van het schaarse aanbod.

De aanvangsrendementen voor logistiek vastgoed zijn in 2017 in Europa verder verscherpt. Gemiddeld bedroeg de daling 39 basispunten. In de Benelux is deze daling met 5 basispunten in de onderzochte markten veel minder sterk. In Rotterdam daarentegen daalde het aanvangsrendement met 25 basispunten wel relatief sterk.

In een aantal belangrijke winkelstraten in Europa stijgen de huurprijzen nog steeds in lijn met de positieve economische indicatoren van de afgelopen maanden. Deze trend maskeert echter de aanhoudende polarisatie tussen de sterkste en de zwakste delen van de markt. Retailers gaan steeds meer over tot het sluiten van onrendabele winkels en tegelijkertijd investeren zij zwaar in flagship-stores.

Reageer op dit artikel