nieuws

JLL: welzijn huurder bepaalt succes belegger

Beleggingen

Investeerders die hun kantoren toekomstbestendig willen maken, doen er verstandig aan om ruimtes in te richten die bijdragen aan het welzijn en de gezondheid van medewerkers.

Onderzoek van JLL wijst uit dat aandacht voor gezondheid en welzijn significant de meeste potentiële impact heeft op de prestaties van medewerkers. Te denken valt aan fitnessruimtes en plekken waar bijvoorbeeld voedingsdeskundigen of medische consultants zich kunnen vestigen.

Deze bevindingen komen uit JLL’s nieuwe rapport Workplace – powered by Human Experience: an investor perspective, waarin wereldwijd ruim 7.300 medewerkers zijn ondervraagd. Doel was inzicht te krijgen in hoe vastgoed en ‘werkplekervaring’ de bedrijfsprestaties kunnen stimuleren en betrokkenheid en voldoening bij medewerkers vergroten.

In dit onderzoek borduurt JLL voort op het onderzoek Workplace – powered by Human Experience uit 2017. Het nieuwe rapport overziet de kwestie vanuit het perspectief van de belegger. Ook is er een vertaalslag gemaakt naar wat het nieuwe tijdperk van Human Experience betekent voor gebouwen, portefeuilles en beleggingsstrategieën. Aansluitend is het rapport voorzien van advies richting de belegger: wat kan deze doen om op dit vlak een voortrekkersrol te spelen en zo een onderscheidende positie te creëren?

Dré van Leeuwen, Head of Capital Markets bij JLL Nederland, zegt: ‘Beleggers en ontwikkelaars moeten vandaag de dag meer begrip hebben voor hoe bedrijven en hun medewerkers werkruimtes benutten en zich er gedragen. Gezonde, tevreden medewerkers moeten helpen huurinkomsten te optimaliseren. De meest competitieve kantoren stimuleren een open dialoog tussen eigenaren, huurders en medewerkers.’

Volgens het rapport is er wereldwijd vraag naar flexibele werkplekken, maar bestaat er geen one-size-fits-all oplossing. Flexibele werkplekken zijn al aardig ingeburgerd in China en de Verenigde Staten – 58 procent en 49 procent van de werknemers spendeert in die landen meer dan één dag per maand op andere werkplekken dan hun standaard, traditionele werkplek. In Nederland is dit nog 22 procent, maar groeit de vraag en aanbod naar flexibele werkplekken snel. Slimme investeerders spelen in op die nieuwe, flexibele manier van werken en begrijpen lokale marktnuances;

Beleggers kunnen ook een voorsprong nemen op de concurrentie, door huurders te ondersteunen in de strijd om talent. Gemeenschappelijke ruimtes in een kantoor, gedeelde werkplekken en de aanwezigheid van gezondheids- en welzijnsruimtes hebben een enorme én effectieve aantrekkingskracht op (potentiële) medewerkers. Beleggers kunnen huurders ondersteunen door een mix te bieden van ruimtes om in (samen) te werken en innovatieve ruimtes, zoals sport- en yogazalen die ook buiten kantoortijden beschikbaar zijn. Het gevolg: de grens tussen werk en vrijetijd vervaagt. Beleggers profiteren van extra inkomsten, omdat de vraag van gebruikers dan meer gaat schommelen tussen piekuren en daluren;

 

Reageer op dit artikel