nieuws

APF surft onbevreesd op steile vastgoedcyclus

Beleggingen

APF surft onbevreesd op steile vastgoedcyclus
H.J.E. Wenckebachweg 144-148 in Amsterdam

Jan Ladenius kan APF International met een gerust hart overlaten aan zijn opvolger Bart Scholten. Onder zijn auspiciën is APF omgevormd tot een slimme investment manager en een lucratieve partner voor Ares Asset Management en Angelo, Gordon & Co, blijkt uit talloze vastgoeddeals.

Begin februari maakte Jan Ladenius bekend na ruim dertien jaar terug te treden uit de directie van APF International. Daarmee sluit de medeoprichter van Akron Nederland een vastgoedcarrière van maar liefst vijftig jaar af. In 2004 richtte Ladenius met oud-Vastned-CEO Kor Streefkerk APF International op. Managing director Wiggert Karreman dankt hem terecht om de verbreding van APF van een participatiefondsaanbieder voor rijke particulieren naar een investmentmanager.

APF is sinds 2014 een van de meest actieve vastgoedinvesteerders voor en met internationale beleggers en Nederlandse institutionele investeerders. Met Karreman en Martijn Windels heeft Ladenius durven toeslaan op een moment dat weinigen nog geloofden in de Nederlandse commerciële vastgoedmarkt. Cruciaal daarbij waren de coalities die de APF-directie sloot met kapitaalkrachtige buitenlandse vermogensbeheerders als het Britse Ares Asset Management en het Amerikaanse Angelo, Gordon & Co.

IVG-deal

De afgelopen jaren hebben APF en zijn joint venture-partners de vastgoedcyclus optimaal bereden. ‘Wij signaleren kansen die anderen niet zien of anders inschatten en durven bijvoorbeeld anticyclisch te investeren. Dit resulteert in doordachte investeringen met een reëel rendementrisicoverhouding’, noemt APF het zelf. Een mooi voorbeeld is de aankoop met Ares in 2015 van een grote Nederlandse kantorenportefeuille van IVG (nu Triuva), achttien kantoorgebouwen met een oppervlakte van ongeveer 155.000 m2. In de markt werd de waarde destijds op 155 miljoen euro geschat. In december 2017 verkochten APF en Ares Management acht van deze voormalige IVG-kantoren voor 115 miljoen euro aan een con-sortium onder leiding van de Israëlische Aspen Group.

Hotel Hofvijver

APF heeft de bezettingsgraad van de Randstad-kantoren (totaal 63.000 m2) afgelopen twee jaar door actief management weten te verhogen naar 99 procent. Een maand eerder verkocht de jv al een ander kantoor uit de IVG-boedel. TH Real Estate kocht het 6.300 m2 grote kantorencomplex The Wharehouse in Amsterdam Centrum voor 50 miljoen euro.

De Amsterdamse investment manager voegt niet alleen waarde toe door herontwikkeling en yieldkrimp. Functieverandering door transformatie is ook een veelgebruikte tool uit de gereedschapskist van APF. Zo kochten APF International en Ares Management in 2015 een monumentaal kantoorpand aan Lange Vijverberg 10-11 in Den Haag. De koopsom van dit 5.000 m2 grote pand tegenover de Hofvijver -edroeg slechts 4,8 miljoen euro. Half februari maakte APF International bekend het pand met Borealis Hotel Group te transformeren naar het eerste Staybridge Suites hotel van Nederland. De formule van Intercontinental Hotels Group zal er 101 extended stay-hotelkamers exploiteren. Met Borealis is een huurcontract overeengekomen voor minimaal 25 jaar.

Amvest

Woningtransformatie is sinds kort ook een beproefd concept van APF. Meest in het oog springende project is de bouw voor Amvest aan Boompjes 60-68 in Rotterdam van 342 vrijesectorhuurappartementen. Het 14.000 m2 grote kantoor, dat APF en Ares in 2015 van IVG kochten, zal gedelegeerd ontwikkelaar Peak Development slopen. Daarvoor in de plaats realiseert Peak twee woontorens van 70 en 100 meter (bijna 46.000 m2) die Amvest turn key zal af-nemen van APF en Ares.

Keynes Building

Na de deal met Ares in 2015 had APF voor meer dan 675 miljoen euro aan vastgoed onder beheer. Anno 2018 beheert APF een portefeuille van 1,17 miljard euro. De jv met Angelo, Gordon & Co heeft fors bijgedragen aan deze groei. De afgelopen drie jaar heeft de jv ongeveer 140.000 m2 aan kantoren verworven in met name Amsterdam en Utrecht. Slim kopen en snel verkopen is een vak dat APF eveneens beheerst. Zo kocht de jv Angelo, Gordon en APF in november 2016 kantoorgebouw Keynes

Building aan John M. Keynesplein 4-10 in Amsterdam voor zo’n 14 miljoen euro. Verkoper Nordcapital Immobilienfonds Niederlande 8 verwierf het kantoor in de Riekerpolder begin 2008 nog voor ruim 41 miljoen euro van G&S Vastgoed. Driekwart jaar later verkocht de jv het pand voor ruim 19,95 miljoen euro aan Aegon Levensverzekering, aldus het Kadaster. Een winst van bijna 6 miljoen euro voor de jv in nog geen jaar. Amvest zal het kantoor voor Aegon ombouwen tot woningcomplex en de huurwoningen onderbrengen in een van de Amvest-woningfondsen. Dat APF de woning-pijplijn van Amvest regelmatig vult, lijkt het woningfonds goed te bevallen. In februari lieten APF en Amvest weten het voormalige kantoor van Hogeschool van Amsterdam mogelijk te transformeren naar een hoogwaardig woon-gebied. De joint venture van APF en Angelo Gordon heeft het kantoorgebouw van 15.000 m2 en 131 parkeerplaatsen aan H.J.E. Wenckebachweg 144-148 gekocht. Ze betaalden Tasman Properties CV 15,49 miljoen euro voor het Amsterdamse pand.

Luxekantoren

Maar de zeer krappe Amsterdamse kantorenmarkt maakt transformatie nu vaak overbodig. Eind 2015 kochten Angelo Gordon en APF een voormalig gemeentekantoor aan Nieuwevaart 5-9 in Amsterdam van KanAm Grund. De jv heeft het kantoor van 6.100 m2 in het centrum volledig herontwikkeld naar een high-end en duurzaam kantoorgebouw en per 1 september 2017 verhuurd aan Oracle. De jv springt ook in op het beperkte aanbod van grote moderne kantoorvloeren in Amsterdam Centrum. Om die reden kocht de jv in 2017 voor 42 miljoen euro drie monumentale kantoorpanden (15.000 m2 vvo) aan de Herengracht, Keizersgracht en de Van Diemenstraat. De joint venture gaat er luxe kantoorconcepten realiseren.

Deze deal van de maand verschijnt in de Vastgoedmarkt-editie van februari 2018.

Reageer op dit artikel