nieuws

Savills: Nederlandse beleggingsmarkt blijft interessant

Beleggingen

De duurzame groei van de Nederlandse economie zet in 2018 voort, waardoor Nederland een interessante bestemming blijft voor (buitenlands) kapitaal.

Savills: Nederlandse beleggingsmarkt blijft interessant
Symphony Building, Zuidas, Amsterdam, The Netherlands

Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Netherlands Market in Minutes – Januari 2018 van internationaal  vastgoedadviseur Savills.

Na drie opeenvolgende jaren van recordbrekende investeringsvolumes, zette deze trend zich in 2017 voort. Het totale investeringsvolume van 2017 bereikte  20,9 miljard euro in vergelijking met 16,8 miljard in 2016, een groei van 24 procent, waarvan 60 procent grensoverschrijdende investeringen betrof. Interessant is dat alle commerciële vastgoedsectoren een groei van ten minste 20 procent hebben laten zien. Deze diversificatie wordt veroorzaakt door beleggers die op zoek zijn naar nieuwe investeringsmogelijkheden in hun zoektocht naar beste rendement.

De top 5 2017 naar sector:

1) Kantoren: 37 procent van het totale investeringsvolume, 21 procent groei ten opzichte van 2016

2) Winkels: 21 procent  van het totale investeringsvolume, 104 procent groei ten opzichte van 2016

3) Woningen: 18 procent van het totale investeringsvolume, -23 procent minder dan in 2016

4) Logistiek & bedrijfsruimte: 13 procent van totale investeringsvolume, 43 procent groei ten opzichte van 2016

5) Hotels: 11 procent van het totale investeringsvolume, 200 procent groei ten opzichte van 2016

Beleggers die op zoek zijn naar interessante beleggingsmogelijkheden in Nederland adviseert Savills ‘hun horizon zowel geografisch als over sectoren te verbreden’, waardoor ze toegang krijgen tot een breder productaanbod.

Omdat de verwachting is dat de aanvangsrendementen in Amsterdam verder zullen dalen en de belangstelling voor andere Nederlandse steden groeit, verwacht Savills dat de yield gap tussen Amsterdam en andere grote steden als Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Den Bosch in 2018 kleiner zal worden.

De kantorensector herstelt zich van de hoge leegstandspercentages en bereikt een niveau dat vergelijkbaar is met dat van vóór de crisis. Savills verwacht dat de leegstand verder zal dalen als gevolg van onttrekkingen (met name door herontwikkeling) en een toenemende vraag naar kantoorruimte in 2018. Dit zal ook resulteren in een verdere stijging van de huurprijzen.

Lees hier het volledige onderzoeksrapport Netherlands Market in Minutes – Januari 2018.

 

Reageer op dit artikel