nieuws

BNPPRE ziet nieuw Duits beleggingsrecord

Beleggingen

BNPPRE ziet nieuw Duits beleggingsrecord
Berlin Sony Center

In Duitsland is in 2017 voor ongeveer 58 miljard euro in commercieel vastgoed belegd. In 2018 houdt de beleggingshausse volgens adviseurs aan.

Dat schat BNP Paribas Real Estate, schrijft Immobilien Zeitung (IZ). Dit bedrag betekent een verbreking van het recordbeleggingsvolume van 55,1 miljard euro in 2015. JLL houdt het op basis van voorlopige cijfers op ‘meer dan 55 miljard euro’. In de zeven belangrijkste Duitse vastgoedmarkten is in 2017 30 miljard euro in commercieel vastgoed belegd, aldus makelaarsvereniging German Property Partners. Dat is 4 procent meer dan in 2016 maar minder dan in 2007.

De meeste aankopen vorig jaar vielen in het kantorensegment van deze zeven steden met 21,8 miljard euro aan deals. Berlijn was het meest in trek met 7,3 miljard euro aan vastgoeddeals, een stijging van 45 procent ten opzichte van 2016. De groei was mede te danken aan de verkoop van het Sony Center voor 1,1 miljard euro. Frankfurt, dat profiteert van de Brexit, zag een beleggingsvolume van 6,6 miljard euro. In München daalde het beleggingsvolume door een gebrek aan geschikt beleggingsproduct.

Ook 2018 wordt volgens Duitse vastgoedadviseurs mede dankzij de verwachte uittreding in 2019 van het VK uit de Europese Unie een topjaar. Een nieuw record achten ze onwaarschijnlijk. Ze rekenen op een beleggingsvolume van rond de 50 miljard euro. ‘De traditionele dominantie van het Verenigd Koninkrijk en Londen op de Europese kantorenmarkt wordt in toenemende mate gerelativeerd’, aldus JLL-hoofd Duitsland Timo Tschammler tegen IZ.

Reageer op dit artikel