nieuws

‘Amsterdam versterkt positie op wereldtoneel’

Beleggingen

‘Amsterdam versterkt positie op wereldtoneel’
Grachtenpanden in Amsterdam

Amsterdam versterkt zijn concurrentiepositie. Onze hoofdstad zit in een groep van tien steden die de achterstand op de big seven verkleint.

Dat meldt JLL op basis van zijn studie World Cities: Mapping the Pathways to Success.

Londen, New York, Paris, Hong Kong, Tokio, Singapore en Seoul zijn goed voor bijna een kwart van al het in vastgoed geïnvesteerd kapitaal. De zeven steden zijn al jaren de standaardbestemmingen voor grensoverschrijdende investeerders en corporates.

Maar de grote zeven zijn minder dominant geworden. Het totale aandeel van de investeringen in de big seven daalde tot 19 procent in 2017, het laagste niveau sinds 2006. Minder beschikbaarheid van en hoge prijzen voor topvastgoed dragen bij aan de sterke vraag van investeerders naar een tweede laag van steden.

Amsterdam zit in de tweede laag met zogeheten contenders die veel kenmerken hebben van een stad uit de big seven. Ze concurreren met succes met de zeven leidende steden om het globale kapitaal en de internationale ondernemingen. De Nederlandse hoofdstad is in de groep contenders in gezelschap van San Francisco, Toronto, Sydney, Madrid, Los Angeles, Chicago, Washington DC, Beijing en Shanghai.

Contenders hebben meer aanbod en ze voldoen aan veel van de primaire eisen van investeerders, zoals transparantie, schaalgrootte en gateway-functies. De kloof tussen de leidende steden (big zeven) en de achtervolgers (contenders) zal steeds kleiner worden, voorspelt JLL.

Bij elkaar laten de contenders de snelste groei zien van alle categorieën, op het gebied van vastgoedbeleggingen in de afgelopen tien jaar. Daarnaast laten ze – na de big seven – de grootste groei zien in de verhuur van kantoorpanden.

‘Voor Amsterdam ligt de uitdaging om de tekorten op het gebied van huisvesting en infrastructuur aan te pakken en door middel van verbeterde connectiviteit met de regio in schaal te groeien’, zegt Sven Bertens, head of Research Advisory bij JLL: ‘Amsterdam maakt op dat laatste punt al flinke stappen, door op een handige manier gebruik te maken van haar positie binnen de Holland Metropole. Dit zal er eveneens voor zorgen dat de andere steden mee kunnen profiteren van het succes van Amsterdam.’

 

Reageer op dit artikel