nieuws

Amerikaanse verliezen drukken zwaar op maandrendement GPR 250 Index

Beleggingen

Amerikaanse verliezen drukken zwaar op maandrendement GPR 250 Index
Jeroen Vreeker, hoofd van het GPR Index Team.

De GPR 250 Index verloor terrein in januari 2018 (-4,2 procent) hoewel de neerwaartse druk op beursgenoteerde vastgoedsector niet eens zo werd gevoeld in Azië (3,9 procent).

Op continentaal niveau waren er verder verliezen variërend van -1,3 procent voor Europa tot -11,8 procent voor Afrika. Op nationaal niveau eindigden de landenindices van Japan (6,1 procent), Spanje (5,3 procent), Brazilië (3,5 procent), Mexico (2,0 procent), Nederland (1,9 procent), Zwitserland (0,7 procent) en Singapore (0,5 procent) in de plus, Zuid Afrika (-11,8 procent) bleek de grootste verliezer. Alle genoemde performances luiden in euro.

The Macerich Company

De GPR 250 Americas Index verloor in januari 2018 7,5 procent aan beurswaarde, met ook verliezen voor vastgoedaandelen in Canada (-1,9 procent) en de VS (-8,0 procent). Mexico (2,0 procent) en Brazilië ontsprongen de negatieve dans.

Ontario Teachers’ Pension Plan Board, die een belang van ongeveer 16,5 procent houdt in The Macerich Company, overweegt een privatisering van de onderneming en heeft volgens de media reeds gesprekken gevoerd met andere investeerders over een dergelijke zet. Het Canadese pensioenfonds zou gesprekken hebben gevoerd met entiteiten, waaronder staatsfondsen om een eventueel overnamebod te steunen. De bronnen voegden eraan toe dat de besprekingen zich in een vroeg stadium bevinden en mogelijk niet zullen resulteren in een deal. The Macerich Company stelde dat de mediarapporten over een mogelijke privatisering van de onderneming door Ontario Teachers’ Pension Plan Board voor zover bekend niet accuraat zijn.

Emissie Alstria-Office REIT-AG

De Europese beursgenoteerde vastgoedaandelensector – zoals gerepresenteerd door de GPR 250 Europe Index – is in januari 2018 1,3 procent lager gesloten. Slechts een drietal winnaars in de eerste maand van het jaar, te weten Spanje (5,3 procent), Nederland (Wereldhave, 1,9 procent) en Zwitserland (0,7 procent). Rendementen voor de individuele Europese landenindices in januari 2018 waren als volgt, gemeten in euro: Spanje 5,3 procent; Nederland 1,9 procent; Zwitserland 0,7 procent; Frankrijk -0,5 procent; Oostenrijk -1,2 procent; België -1,2 procent; Zweden -2,0 procent; Verenigd Koninkrijk 2,1 procent; Duitsland -2,9 procent.

Alstria-Office REIT-AG plaatste 15.323.121 aandelen, of ruwweg 10% van het momenteel uitgegeven aandelenkapitaal, à EUR 12,60 per aandeel. De aandelen werden verkocht aan institutionele beleggers via een versneld bookbuildingproces. De onderneming is van plan om ongeveer EUR 87,4 miljoen van de opbrengst te gebruiken voor de financiering van de acquisitie van twee objecten in Hamburg en Stuttgart, en de resterende middelen zullen worden gekanaliseerd voor verdere acquisities of terugbetaling van schulden, inclusief een mogelijke afwikkeling in contanten van een converteerbare obligatie. De nieuw uitgegeven aandelen werden met ingang van 2 februari 2018 gestart verhandeld op de gereglementeerde markt van de effectenbeurs van Frankfurt en tegelijkertijd in het Prime Standard-segment van de beurs opgenomen.

Fusie ESR-REIT en Viva Industrial Trust?

Oceanië (-3,3 procent) en zeker Afrika (-11,8 procent) verloren in januari 2018 terwijl Azië (3,9 procent) als enige continent de maand positief is gesloten. Japan (6,1 procent) en Singapore (0,5 procent) hadden daarbij een positieve invloed op het Aziatische jaargemiddelde, Hong Kong (-0,1 procent) niet.

ESR-REIT’s manager, ESR Funds Management (S) Ltd., is exclusieve overnamebesprekingen gestart met managers van Viva Industrial Trust in een poging om op die manier de portfolio van logistieke activa en business parks in Singapore uit te breiden. De exclusiviteitsperiode loopt af op 31 maart 2018 of eerder in het geval dat een definitieve implementatieovereenkomst tussen beide partijen wordt ondertekend. ESR-REIT heeft eerder exclusieve besprekingen gevoerd met Sabana Shari’ah Compliant Industrial REIT aangaande een mogelijke fusie, maar de onderhandelingen tussen de twee partijen zijn in november 2017 geëindigd.

Door Jeroen Vreeker, Global Property Research – Amsterdam.

 

Reageer op dit artikel