nieuws

Logistiek vastgoed hoog op verlanglijst 2018

Beleggingen

Logistiek vastgoed hoog op verlanglijst 2018

In 2018 blijft logistiek vastgoed bovenaan het verlanglijstje van vastgoedbeleggers staan. Dat verwacht Anne Breen, Head of Real Estate Research and Strategy bij Aberdeen Standard Investments.

Vooral de vraag naar distributiecentra blijft stijgen door de aanhoudende groei van het online winkelen, betoogt zij. De opkomst van e-commerce heeft de vastgoedmarkt ontwricht: vastgoed in de winkelstraten kreeg het moeilijker, maar logistiek vastgoed zoals distributiecentra kreeg door de grote vraag een duw in de rug.

Wereldwijd deed industrieel vastgoed het in 2016 zelfs beter dan alle andere vastgoedsectoren. Dat komt omdat de leegstand op historisch lage niveaus zit, waardoor de huuropbrengsten voor industrieel vastgoed kunnen stijgen.

Volgens Breen kan logistiek vastgoed nog verder groeien.  Zij wijst er op dat slechts 10 procent van de beschikbare ruimte wordt gebruikt voor voor e-commerce. Bovendien groeit e-commerce sneller dan de rest van de retailsector, en vraagt het voorraadbeheer voor e-commerce om meer ruimte dan de klassieke retail. Ook duiken  innovatieve distributiestrategieën op, zoals meerlaagse dc’s, multifunctionele faciliteiten en hubs nabij de steden voor ‘last-mile’ leveringen van pakketjes.

Reageer op dit artikel