nieuws

Verdere stagnatie vrijesectorhuurprijzen in de Randstad

Beleggingen

Verdere stagnatie vrijesectorhuurprijzen in de Randstad

De stagnatie van huurprijsstijgingen in de vrije sector in de Randstad zet door met uitzondering voor kleine appartementen in de grote steden.

Dat blijkt uit cijfers van huurplatform Pararius.nl over de ontwikkelingen in de vrije sector in het derde kwartaal. ‘De prijzen zijn nu zo hoog dat steeds minder mensen dit soort bedragen maandelijks op kunnen opbrengen, waardoor de groep potentiële huurders afneemt’, verklaart directeur Jasper de Groot van Pararius de afvlakkende groei.

In de meeste provincies buiten de Randstad namen de prijzen van aangeboden vrijesectorhuurwoningen wel significant toe. De huurprijzen voor nieuwe huurders stegen daar gemiddeld bijna anderhalf keer zo hard als binnen de Randstad, met Flevoland als koploper. Het aanbod huurwoningen in de vrije sector was in die provincie 18,3 procent duurder dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

Desondanks zijn de Randstadprovincies nog altijd het duurst: in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht betaalden nieuwe huurders het afgelopen kwartaal opnieuw het meest per vierkante meter per maand. In Noord-Holland en Zuid-Holland werden door Pararius nog nooit zulke hoge prijzen gemeten. Ook in Noord-Brabant, Zeeland, Limburg, Gelderland en Flevoland bereikten de huurprijzen voor nieuwe huurders een recordhoogte.

Dat de druk op de woningmarkt groot is, is ook op Pararius.nl zichtbaar. Het aantal woningzoekenden op Pararius is het afgelopen kwartaal flink toegenomen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Ruim 40.000 woningzoekenden stonden in het derde kwartaal van 2017 ingeschreven, tegenover 24.000 in het tweede kwartaal.

Opvallend is dat deze toenemende vraag zich wel evenrediger verspreidt over de verschillende prijsklassen. Waar in vorige kwartalen de vraag naar huurwoningen met een maandhuur tussen de 711 en 1.000 euro steeds het grootst was, is deze nu gelijk aan de vraag naar huurwoningen met een maandhuur tussen de 1.000 en 1.500 euro

De blijvende schaarste op de woningmarkt is terug te zien in de huurprijzen. De landelijke gemiddelde huurprijs van het aanbod vrije sectorhuurwoningen steeg afgelopen kwartaal wederom. Met een toename van 7,9 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar kwam de gemiddelde huurprijs van een vrijesectorhuurwoning op een bedrag van 15,23 euro per vierkante meter per maand. Dit is de hoogste op Pararius gemeten gemiddelde huurprijs sinds 2007, toen de eerste huurmonitor verscheen. De cijfers zijn gebaseerd op 11.526 woningen die het afgelopen kwartaal werden gemarkeerd als verhuurd op Pararius.

Huurprijzen voor zittende huurders stijgen minder hard. In 2016 stegen de huurprijzen voor bewoners van vrijesectorwoningen met 2,2 procent. Dat is lager dan de prijsstijging in de gereguleerde sector, die vorig jaar met gemiddeld 2,4 procent toenam.

 

Reageer op dit artikel