nieuws

Vastgoedbeleggingsmarkt koerst naar record

Beleggingen

Vastgoedbeleggingsmarkt koerst naar record

De Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt blijft op koers naar een recordtransactietotaal.

In de periode januari tot en met oktober 2017 werd maandelijks gemiddeld 36 procent meer belegd Nederlands vastgoed dan in heel 2016. Vastgoedmarkt Research heeft een Nederlands beleggingstotaal becijferd van 15,9 miljard euro per eind oktober 2017. Voor heel 2016 bedroeg het totaal 14,0 miljard euro.

De toename van het beleggingstotaal is voor de hele Nederlandse vastgoedmarkt bijna anderhalf keer zo groot als voor winkels: 36 procent tegen 25 procent. Daaruit volgt dat het aandeel van winkels in het beleggingstotaal in de eerste tien maanden van 2017 is afgenomen. In 2016 ging 12 procent van de beleggingen in Nederlands vastgoed in winkels zitten. Daartegenover staat 11 procent in de eerste tien maanden van 2017.

Maar de cijfers voor het segment winkels kunnen stijgen door de op handen zijnde verkoop van de portefeuille van IEF Capital. Volgens Debtwire hoopt de verkoper 1,6 miljard euro te ontvangen voor de 34 winkelpanden.

Als die transactie voor het eind van het jaar rond komt, dan kan het beleggingstotaal voor 2017 hoger uitvallen dan het bedrag van 19 miljard euro waar Vastgoedmarkt tot nu toe rekening mee hield. Het record stamt uit 2007 en staat op 16,5 miljard euro.

Lees het hele artikel over het beleggingsonderzoek winkels online of in de novembereditie van Vastgoedmarkt, die 17 november verschijnt.

Reageer op dit artikel