nieuws

New Bond Street in Londen is Champs Élysées voorbij

Beleggingen

New Bond Street in Londen is Champs Élysées voorbij
New-Bond-Street

New Bond Street in Londen is de Champs Elysées voorbij gegaan en de op twee na duurste winkelstraat ter wereld geworden.

Dat meldt Cushman & Wakefield op basis van de 29e editie van het rapport Main Streets Across the World. In de publicatie rangschikt de vastgoedadviseur 451 exclusieve winkelstraten in 68 landen aan de hand van eigen data op tophuurprijzen.

Huren in New Bond Street stegen 37 procent naar 16.200 euro per vierkante meter per jaar. ‘De stijging ten opzichte van andere topwinkelstraten in de wereld onderstreept de kracht van het winkelvastgoedaanbod in Londen en de aanhoudend sterke vraag naar prime winkelvastgoed in het Londense West End’, concludeert Cushman & Wakefield.

Hoewel de activiteit op de Londense retailmarkt even afnam na het EU-referendum was er begin 2017 een heropleving van het aantal transacties. In Parijs stond de vraag naar prestigieuze locaties zoals de Avenue des Champs Élysées, Avenue Montaigne en Rue Saint Honore enigszins onder druk door de politieke onzekerheid in het land in de aanloop naar de Franse verkiezingen. Maar de beste winkellocaties in deze stad profiteerden van de internationale groei van het toerisme.

Upper 5th Avenue blijft wereldwijd de duurste winkelstraat met jaarlijkse huurprijzen van gemiddeld 28.262 euro. Causeway Bay in Hong Kong behoudt de tweede plaats ondanks een daling in de huurprijzen van gemiddeld 4,7 procent naar 25.673 euro. Op de Via Montenapoleone in Milaan stegen de huren in 2016 met 12,5 procent naar 13.500 euro, goed voor een stijging van de zesde naar de vierde plaats. De Avenue des Champs Élysées in Parijs zakte ondanks een stabiele huurprijs van 13.255 euro van de derde naar de vijfde plaats.

De Kalverstraat in Amsterdam stijgt van de zeventiende naar de zestiende plaats op de wereldwijde ranking. De tophuur bedraagt daar 3.000 euro. ‘De topstraten in Nederland voor internationale retailers zijn, behalve de Kalverstraat en de P.C. Hooftstraat in Amsterdam, ook de Lijnbaan in Rotterdam, de Spuistraat in Den Haag en de Lange Elisabethstraat in Utrecht’, zegt Arjen Boesveldt, head of Retail Cushman & Wakefield Nederland.

Frank van der Sluys, head of Research Cushman & Wakefield Nederland: ‘Hoewel er zeker in retail nog steeds uitdagingen en onzekerheden zijn, is het herstel in Europa goed. Wij verwachten dat dit in 2018 door zal zetten. De aanhoudende stijging van het toerisme is zeker een belangrijke factor in de stijging van de winkelhuurprijzen. In Nederland geldt dat vooral voor Amsterdam en in toenemende mate ook voor Rotterdam, Utrecht en Den Haag.’

Reageer op dit artikel