nieuws

ING: 2018 wordt mooi jaar voor vastgoedaandelen

Beleggingen

ING: 2018 wordt mooi jaar voor vastgoedaandelen

Na een tot dusverre mager 2017 presteren de Nederlandse vastgoedaandelen de komende twaalf maanden waarschijnlijk een stuk beter, verwacht ING-vastgoedanalist Jaap Kuin.

De teamleider van het ING Real Estate Equity Team voorziet voor 2018 een totaal rendement van gemiddeld 13 procent.

Europese vastgoedaandelen doen het dit jaar tot dusverre best goed met +11 procent voor de EPRA Europa index en een ferme  +15 procent zelfs voor de eurozone (stand 22 november). Nederland loopt echter met  +4 procent ondanks de prachtige economische groeicijfers volledig uit de pas.

Volgens Kuin schuilt de verklaring voor de niet geringe ‘Dutch discount’  in het feit dat de vastgoedhoek op het Damrak voor het leeuwendeel uit winkelvastgoedfondsen bestaat. Retail zit nu eenmaal overal in Europa in de hoek waar de klappen vallen.

Voor de 25 vastgoedaandelen in de Benelux en Spanje die ING thans volgt in Europa, verwacht ING de komende twaalf maanden een totaalrendement van gemiddeld 13 procent. Favoriet binnen het huidige ING-universum zijn de kantorenfondsen NSI en Axiare Patrimonio een  kantorenbelegger in Madrid die nog sterker dan het Nederlandse NSI mikt op waarde toevoegen via een actief investeringsbeleid.

Ondanks de Catalaanse crisis die het nieuws eind oktober en begin november  domineerde, vindt Kuin het een uitstekend moment om in te stappen in Spaanse vastgoedaandelen. ‘De Spaanse fondsen zijn gemiddeld met tien procent gedaald door de crisis. Wij denken echter dat Catalonië bij Spanje blijft en dat dit een tijdelijke kwestie is die overwaait.’

Meer over de visie van ING in de Outlook-special van Vastgoedmarkt.

 

Reageer op dit artikel