nieuws

Beleggingsmarkt retail vindt weg omhoog

Beleggingen

Beleggingsmarkt retail vindt weg omhoog
Rokin 21 en 49 Amsterdam

Terwijl op de beleggingsmarkt voor winkelvastgoed nog volop wordt gesaneerd, breken er betere tijden aan.

Het investeringstotaal neemt toe en een partij als Blackstone blijft aanwezig, onder meer om te profiteren van het herstel in de Nederlandse retailsector.

Het totaal van 1,75 miljard euro aan winkelbeleggingen voor de eerste tien maanden van 2017 is al hoger dan het cijfer van 1,7 miljard voor heel 2016. Die groei bleef tot nu toe wel ruim achter bij die van de hele vastgoedbeleggingsmarkt. In januari tot en met oktober 2017 lag het gemiddelde beleggingstotaal per maand voor het segment winkels 25 procent hoger dan in heel 2016. In de hele beleggingsmarkt bedroeg de toename van het maandgemiddelde 36 procent.

Maar de cijfers voor het segment winkels kunnen stijgen door de op handen zijnde verkoop van de portefeuille van IEF Capital. Volgens Debtwire hoopt de verkoper 1,6 miljard euro te ontvangen voor de 34 winkelpanden.

De problemen in de Nederlandse retail zijn nog niet voorbij, blijkt uit de rigoureuze ingrepen door retailbeleggers in de regio Haaglanden. Icon Real Estate heft winkelcentrum New Babylon (Den Haag) op en vormt het om naar een vergader- en dienstencentrum. In de nieuwe plannen voor In de Bogaard (Rijswijk) is retail nog maar een van de vier onderdelen, naast wonen, horeca, leisure en maatschappelijke functies. HS Retail steekt tientallen miljoenen in de toevoeging van wonen, leisure en een wijkwinkelcentrum in Megastores (Den Haag).

Toch zien beleggers potentie in de Nederlandse winkelmarkt. Blackstone haalde de winkelcentra van zijn Nederlandse platform uit de etalage. Francoise Dechesne, managing director van Multi Netherlands, is tevreden met het rendement. ‘Bovendien komt de Nederlandse retailbeleggingsmarkt uit een dip en zit er nog waardegroei in het vat.’

Zie ook Vastgoedmarkt van november, die 17 november verschijnt.

Reageer op dit artikel