nieuws

Savills ziet aantrekkingskracht Den Haag toenemen

Beleggingen

Nieuwe kantoorontwikkelingen geven het Haagse Central Business District (New CBD, Bezuidenhout en Beatrixkwartier) een sterke impuls. Een teken van revitalisering van de stad, constateert Savills in het rapport ‘City Special The Hague: Turn of the Tide’.

Savills ziet aantrekkingskracht Den Haag toenemen
WTC Den Haag

Dit komt niet alleen door nieuwe ontwikkelingen, maar ook door de transformatie van oude kantoren in andere delen van de stad. Hierdoor trekken meer ondernemingen naar het CBD.

De agglomeratie Den Haag heeft na Amsterdam de grootste voorraad kantoorruimte van Nederland (ruim 5 miljoen m2). Het gebied bestaande uit het Nieuwe CBD, Bezuidenhout en Beatrixkwartier omvat ​​1,4 miljoen m2 en is de meest prestigieuze kantoorlocatie van Den Haag. Recente nieuwe ontwikkelingen binnen dit gebied zijn de Monarch I en II. Hiernaast is een groot deel van de oudere voorraad onlangs gerenoveerd (Prinsenhof/WTC, Haagse Poort, Terminal 101) wattot een sterke kwaliteitsimpuls heeft geleid.

Het effect van de diverse ingrepen in de stad, is goed te zien in de leegstandscijfers. Zo is het leegstandsniveau van het Beatrixkwartier al gedaald van 10 procent H1 2016 tot 6 procent. In andere primaire gebieden, zoals het Nieuwe CBD (7,1 procent) en Centrum (8,7 procent), ligt het leegstandspercentage ook aanzienlijk lager. De leegstand is fors hoger op kantoorlocaties buiten het CBD, bijvoorbeeld in Laakhaven (21,1 procent), Binckhorst (17,4 procent) en Forepark (29,1 procent). Doordat veel leegstaande kantoorgebouwen buiten het CBD-gebied worden getransformeerd naar woningen, verwacht Savills dat positie van het CBD in de komende jaren nog verder zal versterken.

Ook investeringen in de Haagse kantorenmarkt zijn de laatste jaren toegenomen. Na de investeringspiek van 480 miljoen euro vorig jaar, is 2017 goed begonnen met een totaal beleggingsvolume van 200 miljoen euro in de eerste helft van het jaar.

Het valt hoofd research Jordy Kleemans van Savills Nederland op dat van het totale beleggingsvolume in de Haagse kantorenmarkt in de periode 2016 tot H1 2017 41 procent afkomstig was van binnenlandse investeerders. ‘Dit is aanzienlijk hoger dan het nationale gemiddelde van 33 procent en het Amsterdamse gemiddelde van 27 procent. De hoge leegstandsniveaus als gevolg van afgestoten Rijks vastgoed hebben buitenlandse beleggers de afgelopen jaren afgeschrikt. Hierdoor was er meer ruimte voor Nederlandse beleggers, met meer kennis van de lokale markt, om in te spelen op interessante beleggingsmogelijkheden.’

landendirecteur Clive Pritchard ziet wij steeds meer interesse van buitenlandse institutionele en opportunistische beleggers in de Haagse kantorenmarkt. ‘We verwachten daarom dat het aandeel grensoverschrijdende investeringen in 2017 en 2018 zal toenemen en Den Haag weer, evenals voor de crisis, zal concurreren met Amsterdam.’

Reageer op dit artikel