nieuws

Metroprop koopt historische panden Amsterdam

Beleggingen

Metroprop koopt historische panden Amsterdam
Achtergracht 4-26 in Amsterdam

Metroprop heeft voor bijna 32,5 miljoen euro ruim 10.000 m2 aan historische panden op een toplocatie in Amsterdam gekocht. Verkoper is De Nederlandsche Bank (DNB).

Dat blijkt uit onderzoek van Vastgoedmarkt Research en Kadaster-cijfers. Het gaat om de Kalenderpakhuizen aan Achtergracht 4-26 van in totaal 9.500 m2 en het Neo-Venetiaanse Renaissance-gebouw aan Sarphatistraat 7 van 700 m2. Deze historische panden uit de 18e en 19e eeuw maakten geen deel meer uit van de strategische huisvesting van DNB. Om die reden heeft DNB de panden afgestoten.

De koopsom van de pakhuizen aan de Achtergracht bedraagt 28,7 miljoen euro. Koper is Stichting Laurentius en Petronella tot behoud van monumenten tbv Monumenten L&P IV. Voor het gebouw aan Sarphatistraat is 3,77 miljoen euro betaald. Koper is Stichting Laurentius en Petronella tot behoud van monumenten tbv Monumenten L&P III. Achter deze stichtingen gaan Jos van der Mortel en zijn broer schuil. Van der Mortel is directeur van Metroprop.

Metroprop staat ook vermeld als beheerder van de panden. De vastgoedbelegger wil niet ingaan op deze berichtgeving of vertellen wat het met het historische vastgoed van plan is. Het ligt voor de hand dat de gebouwen worden omgebouwd naar luxe woningen.

Namens DNB is DRS Makelaars betrokken bij het verkoopproces, blijkt uit een eerdere bericht op de DRS-website. DNB had in een aanbestedingstraject de opdracht om deze objecten te verkopen gegund aan DRS Makelaars. Eind oktober 2016 was DRS Makelaars de marketing begonnen. DRS heeft de verkoop overigens niet vermeld.

Reageer op dit artikel