nieuws

JLL: beleggingsvolume van ruim 20 miljard in zicht

Beleggingen

JLL: beleggingsvolume van ruim 20 miljard in zicht
OVG verkoopt Valley Zuidas aan RJB Group

Het beleggingsvolume in direct commercieel vastgoed is in de eerste drie kwartalen van 2017 uitgekomen op 14,8 miljard euro, 15 procent meer dan in dezelfde periode in 2016. Een recordvolume van ruim 20 miljard euro is haalbaar, stelt JLL.

Dat blijkt uit cijfers van JLL. Tot eind september is al bijna 2,1 miljard euro in Amsterdamse kantoren gestoken. De andere G4-steden steken daar schril bij af met kantoorbeleggingsvolumes van 407 miljoen euro (Rotterdam), 335 miljoen (Utrecht) en 243 miljoen (Den Haag). Dat bedrag is exclusief verkochte kantoorportefeuilles. De eerste drie kwartalen ging er 1,84 miljard euro om in kantoorportfolio’s, 1,3 miljard is geïnvesteerd in logistieke portefeuilles, 832 miljoen euro in retail- en 459 miljoen in woningportfolio’s, aldus JLL.

Over de eerste drie kwartalen van 2017 heeft de Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt daarmee wederom alle records doorbroken. De aanvangsrendementen scherpen verder aan en het beleggingsvolume ligt nu al boven het niveau van 2016. Van alle sectoren blijft enkel de winkelmarkt wat achter bij deze trend. Binnen deze sector ligt het beleggingsvolume vooralsnog onder het niveau van 2016. Echter, met nog enkele grote portefeuilles in de pijplijn zal ook de winkelmarkt het jaar sterk afsluiten.

Dré van Leeuwen, Head of Capital Markets bij JLL: ‘De vraag naar Nederlands vastgoed is ongekend en overstijgt het aanbod. Voor de meeste recente gebouwen en portefeuilles die wij hebben verkocht was er voor iedere te investeren euro gemiddeld 5 euro beschikbaar. De bieders zijn nog altijd op zoek naar mogelijkheden om hun kapitaal te laten renderen. Op dit moment zit er nog voor minimaal 4,5 miljard aan transacties in de pijplijn, waardoor het totale beleggingsvolume in 2017 de 20 miljard euro zou kunnen overstijgen.’

De aanhoudende grote vraag naar Nederlands vastgoed heeft echter wel tot gevolg dat top aanvangsrendementen steeds verder dalen. Ondanks de verdere prijsstijging van Nederlands vastgoed blijft er echter sprake van een aantrekkelijke premie ten opzichte van steden als Londen, Parijs, Berlijn en Frankfurt.

Van Leeuwen voegt hier aan toe: ‘In de topgebieden liggen de aanvangsrendementen al even op een historisch laag niveau en lijkt de rek er langzaam maar zeker uit te raken. Hierdoor zijn beleggers zich langzaam meer gaan focussen op gebieden en gebouwen met huurpotentie. Tegelijkertijd zijn beleggers ook steeds vaker actief in perifere gebieden, want juist in deze gebieden verwachten zij dat de aanvangsrendementen nog verder gaan dalen.’

Reageer op dit artikel