nieuws

Fitch waarschuwt voor zeepbel kantorenmarkt Londen

Beleggingen

Fitch waarschuwt voor zeepbel kantorenmarkt Londen
Skygarden-in-20-Fenchurch-Street-Londen

De kantorenmarkt van Londen is zwaar overgewaardeerd. Een cyclische correctie in 2018 is aannemelijk, op de langere termijn zijn er ook neerwaartse risico’s.

Dat zegt kredietbeoordelaar Fitch Ratings, aldus Property Week. Fitch heeft het hierbij over de bovenkant van de Londense kantorenmarkt. Hoewel deze prime markt al is afgekoeld vanwege de Brexit, blijft de markt zwaar overgewaardeerd, aldus Fitch. De kans op een cyclische correctie in 2018 – na een continue waardestijging vanaf 2010 – is groot. Op de langere termijn kleven er echter ook neerwaartse risico’s aan dit segment van de commerciële vastgoedmarkt.

Dat zit hem vooral in de stijgende rentelasten. Door de stijgende inflatie tot boven de 3 procent, staat de Britse centrale bank al onder druk om het rentetarief begin 2018 te verhogen. In een scenario waarbij de Britse economische groei significant afzwakt, kan dat leiden tot een uittocht van kapitaalstromen en een bevriezing van de financieringsmarkt, waarschuwt Fitch.

Het gevolg daarvan is een waardedaling van kantoren in Londen-centrum van 10 tot 20 procent. Investeerders lijken zich weinig aan te trekken van dergelijke geluiden. Dit jaar is voor een recordbedrag aan prime kantorenvastgoed in Londen gekocht, met name dankzij enkele miljardendeals door Aziatische beleggers.

Reageer op dit artikel