nieuws

Amsterdam zet stop op nieuwe toeristenwinkels

Beleggingen

Amsterdam staat in het centrum per direct geen nieuwe winkels meer toe waarvan het aanbod alleen op toeristen is gericht. De beperking geldt voor het postcodegebied 1012 en veertig winkelstraten die aan dit gebied grenzen.

Amsterdam zet stop op nieuwe toeristenwinkels
Stop op toeristenwinkels centrum Amsterdam

Dat heeft het stadsbestuur bekendgemaakt in een bericht op de eigen website. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit besloten in overleg met stadsdeel Centrum. Het voorstel is unaniem aangenomen door de Amsterdamse gemeenteraad. Voorbeelden hiervan zijn ticketshops, fietsverhuurbedrijven en attracties. Ook beperkt het stadsbestuur het aantal winkels dat eten voor directe consumptie verkoopt, zoals ijs en andere zoetigheden.

In panden met bestemming detailhandel verschijnen door de groei van het aantal toeristen steeds meer winkels die zich eenzijdig richten op bezoekers. Het gevolg is een verschraling van het winkelaanbod en een afname van de leefbaarheid voor bewoners. Amsterdam is gastvrij en tolerant, maar wil de stad en haar bewoners beschermen tegen het groeiend massatoerisme. Daarom werkt de gemeente aan het divers houden van het winkel- en voorzieningenaanbod.

Dit zogeheten voorbereidingsbesluit staat op 5 oktober 2017 in de Staatscourant en gaat direct in. Om te voorkomen dat nog allerlei zaken zouden starten voordat het voorbereidingsbesluit in werking treedt, heeft de besluitvormingsprocedure in het geheim plaatsgevonden. De definitieve aanpassingen aan de bestemmingsplannen worden verwacht in de loop van 2018.

De eerste categorie betreft winkels en voorzieningen waarvan kan worden vastgesteld dat ze zich alleen richten op toeristen en dagjesmensen. Daarbij wordt gelet op reclame-uiting, presentatie, assortiment en bedrijfsvoering. De tweede categorie betreft specifiek het product dat wordt aangeboden: etenswaren voor directe consumptie.

Reageer op dit artikel