nieuws

Amsterdam drie na populairste stad wereldwijd

Beleggingen

Amsterdam is onder buitenlandse vastgoedinvesteerders de drie na populairste stad wereldwijd. In 2016 en het eerste halfjaar van 2017 is bijna 14 miljard dollar belegd in Amsterdams commercieel vastgoed.

Amsterdam drie na populairste stad wereldwijd
Namens de Koreaanse pensioencoöperatie KFCC legde de Franse vermogensbeheerder Amundi Real Estate de hand op kantorencomplex Atrium op de Zuidas.

Dat blijkt uit het op 4 oktober gepubliceerde rapport Winning in Growth Cities van Cushman & Wakefield. Londen blijft onder internationale beleggers ondanks de Brexit de meest gewilde stad om te investeren. In 2016 en tot medio 2017 vloeide zo’n 45 miljard dollar aan buitenlands kapitaal naar onroerend goed in de Britse hoofdstad. New York staat op plek 2 met 39 miljard dollar, gevolgd door Parijs (19 miljard), Amsterdam (een kleine 14 miljard) en Berlijn (12 miljard dollar). Frankfurt steeg negen plaatsen naar plek 7 met bijna 8 miljard aan buitenlands kapitaal.

Deze Europese stad die het meest profiteert van de Brexit trok 461 procent meer Aziatisch kapitaal en 132 procent meer geld uit het Midden-Oosten. Als de investeringen van binnenlandse beleggers worden meegeteld, voeren Amerikaanse steden de ranglijst aan met dertien steden in de top 25. In New York werd in deze periode voor ongeveer 135 miljard dollar aan vastgoed gekocht. In de eerste jaarhelft werd in the Big Apple niettemin 37 procent minder geïnvesteerd dan tijdens de eerste zes maanden in 2016. Dat bedrag is overigens nog exclusief geld dat in vastgoedprojecten werd geïnvesteerd.

Londen is de eerste Europese stad met zo’n 70 miljard aan investeringen. In Londen was medio 2017 sprake van een daling van 25 procent. Een gebrek aan geschikt product is volgens de vastgoedadviseur de voornaamste reden voor deze dalingen. Het mondiale vastgoedbeleggingsvolume is in de eerste zes maanden van 2017 niettemin met 4 procent gestegen naar 1,5 biljoen dollar ten opzichte van medio 2016. Het sentiment is volgens C&W dit jaar verbeterd, doordat de groei van het populisme niet heeft doorgezet. Winnende steden zijn San Francisco (+4,5 procent) en Hongkong (+19 procent).

In Europa daalde het beleggingsvolume de eerste jaarhelft met 11 procent naar 295 miljard dollar. Dat is de sterkste daling sinds 2009. C&W wijst op een veranderend politiek klimaat en gebrek aan geschikt product als oorzaken. De grootste internationale vastgoedbeleggers zijn China (vasteland 38,3 miljard dollar, Hongkong 67,7 miljard), de VS (48 miljard), Canada (23,5 miljard) en Singapore (22,1 miljard).

Reageer op dit artikel