nieuws

‘In 2018 nog meer vraag naar relatief goedkoop core-vastgoed’

Beleggingen

‘In 2018 nog meer vraag naar relatief goedkoop core-vastgoed’
Mathijs Flierman Foto: Roy Beusker

In 2018 zal Nederlands commercieel vastgoed nog gewilder zijn dan dit jaar, omdat core-vastgoed hier vergeleken met de rest van Europa goedkoop is en het huurgroeipotentieel groot.

Dat zegt Mathijs Flierman, head of Capital Markets van Cushman & Wakefield, in een interview met Vastgoedmarkt. Investeerders hebben voornamelijk een focus op acquisitie en slechts beperkt op dispositie’, constateerde Flierman op de Expo Real in München. ‘Iedereen zoekt core-kwaliteit, maar dat wordt echter zeer beperkt aangeboden. In 2018 zal de vraag mogelijk nog groter zijn, terwijl het aanbod nog beperkter is. Dat komt omdat wij vergeleken met de rest van Europa nog relatief goedkoop zijn. De gemiddelde Europese yieldspread tussen staatspapier en prime vastgoed is 270 basispunten tegen 390 basispunten in Nederland. Nederland is voor buitenlandse beleggers dus 130 basispunten voordeliger.’

Ook een eventuele renteverhoging van de ECB zal daar volgens Flierman niets aan veranderen. ‘Een renteverhoging van 20 tot 25 basispunten is geen probleem.’ De markt moet het in 2018 vooral hebben van buitenlandse private equity-investeerders, denkt Flierman. ‘De koopgolf van private equity-partijen bereikte in 2014 zijn piek. Hun holding period is drie tot vijf jaar. Dus ik voorzie een verkooppiek in 2018. Veel private equity-investeerders verleggen hun focus naar meer core-plus-vastgoed met een verruiming buiten de Randstad. De reden: Nederlands core-vastgoed is nog relatief gunstig geprijsd ten opzichte van Europees vastgoed.

Als voorbeeld noemt hij Blackstone dat sinds vorig jaar bezig is met de opbouw van een grote Amsterdamse kantorenportefeuille. ‘Ze gaan uit van een verdere daling van rendementen, omdat Amsterdam in buitenlandse ogen nog steeds ondergewaardeerd is. Dat hebben ze goed gezien. Vastgoed dat ze vorig jaar tegen een aanvangsrendement van 6 tot 6,5 procent kochten, gaat dit jaar 5 procent en zal ons inziens verder dalen. Op dit moment ligt de prime yield in Amsterdam op 3,5 procent.

Buitenlandse investeerders rekenen volgens hem bovendien massaal op een enorme huurgroei in Amsterdam. ‘Nu liggen de huren in het hogere segment gemiddeld op ongeveer 250 euro, maar die kunnen over een paar jaar naar 300 tot 400 euro. De tophuren in WTC Amsterdam liggen al op 425 euro en zo’n 385 euro in het Atrium.’ Cushman & Wakefield ziet ook een groot huurgroeipotentieel in Zuidoost, waar de prijzen in korte tijd van 175 euro per m2 per jaar naar boven de 200 euro zijn opgelopen.’

Het hele interview is verschenen in de oktober-editie van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel