nieuws

Steden onderzoeken gezamenlijke wachtlijst woningen

Beleggingen

Steden onderzoeken gezamenlijke wachtlijst woningen
Studentencomplex Pieter Vlamingstraat Amsterdam

Grote steden onderzoeken of inschrijving voor sociale huurwoning overal kan gelden.

Dat meldde de Volkskrant 22 september. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht willen weten of ze huurders zo meer flexibiliteit kunnen bieden. Wie nu in een van de grote steden wacht op een sociale huurwoning, kan nu meestal alleen nog uitwijken naar een van de buurgemeenten.

‘We willen huurders de keuze bieden als ze, bijvoorbeeld vanwege hun werk of specifieke woonwensen, willen verhuizen naar een andere stad’, zegt Laurens Ivens, wethouder bouwen en wonen in Amsterdam. ‘We hebben een gezamenlijk probleem’, zegt Ivens. ‘Als je de schaal groter maakt, wordt het probleem kleiner.’

‘In de regio Utrecht werken we samen met zestien buurgemeenten’, zegt de Utrechtse wethouder Paulus Jansen. ‘Maar een regeling met alle grote steden en liefst landelijk zou beter zijn.’ Een gezamenlijke wachtlijst van de grote steden zou rekening moeten houden met bewoners uit de eigen stad, aldus Jansen. ‘Die zou je een aantal bonusjaren kunnen geven.’

De Woonbond reageert enthousiast. ‘Wij pleiten al jaren voor een soort Funda voor huurders’, zegt Erik Maassen van de belangenorganisatie voor huurders. Positief is ook Aedes, de koepel van woningbouwcorporaties. De huidige indeling in regio’s werkt ‘ongelofelijk beperkend’, zegt voorzitter Marnix Norder.

De Haagse woonwethouder Joris Wijsmuller (Haagse Stadspartij) ondersteunt het idee van de G4, maar pleit vooral voor meer betaalbare woningen. ‘Een gezamenlijke wachtlijst is niet de oplossing. We moeten als steden intensief samenwerken om te zorgen dat iedereen in de stad kan wonen.’

Een woordvoerder van Rotterdam zegt dat de G4 eerst kijkt naar ‘de mogelijkheden en wenselijkheid voor uitwisseling tussen Amsterdam en Utrecht onderling en tussen Rotterdam en Den Haag onderling’. Het Rotterdamse stadsbestuur wil juist minder goedkope woningen in de stad, en meer huurders en kopers aantrekken in het midden- en hogere segment, schrijft de Volkskrant.

Reageer op dit artikel