nieuws

Sneller opmars beleggers uit Verre Oosten in Nederland

Beleggingen

Sneller opmars beleggers uit Verre Oosten in Nederland
Anbang uit China kocht in mei 2017 het Double Tree Hotel in Amsterdam.

Aziatische beleggers maken een snelle opmars op de Nederlandse markt voor vastgoedbeleggingen. Niet alleen hun totaal stijgt, maar ook hun marktaandeel.

Heeft u een groot hotel op een toplocatie of een horeca-portefeuille te koop? Vergeet dan niet uw vastgoedadviseur te vragen naar zijn contacten in het Verre Oosten. Aziaten hongeren naar horecavastgoed. Ze hebben diepe zakken en een grote slagkracht. Met die wapens verslaan ze beleggers uit andere landen vaker wel dan niet in de jacht op Nederlands hotelvastgoed.

Cijfers van Vastgoedmarkt Research bevestigen de dominantie van Aziaten op de markt voor horeca-beleggingen. In de eerste acht maanden van 2017 werd er 1.150 miljoen euro geïnvesteerd in Nederlands hotelvastgoed. Daarvan kwam 650 miljoen euro of 55 procent uit Azië. Het ging om 400 miljoen euro uit China en 250 miljoen euro uit Singapore.

De aanschaf van één hotel bezorgde Anbang een derde plek op de lijst van grootste beleggingstransacties in Nederland in de eerste acht maanden van 2017. Het Chinese financiële concern werd voor 350 miljoen euro eigenaar van het Double Tree Hotel op het Oosterdokseiland in Amsterdam. Daarmee tekende Anbang voor de grootste enkelvoudige hoteldeal ooit in Nederland. In de schaduw van de Chinezen legde First Sponsor Group uit Singapore voor 205 miljoen euro de hand op zestien Bilderberg-hotels.

Slechts één enkelvoudige transactie overtrof dit jaar in prijs de aanschaf van het Double Tree Hotel. Niet toevallig was dat ook een Aziatische aankoop. Meritz uit Zuid-Korea legde voor 500 miljoen euro de hand op kantorencomplex Atrium op de Zuidas. Bij de allergrootste transactie wisselde een complete portefeuille van eigenaar. Dream Global Reit uit Canada kocht voor 622 miljoen het platform Merin van TPG Real Estate, TPG Sixth Street Partners en Patron Capital Partners.

Grip verstevigd

De hoofdrol van de Aziaten op de hotelmarkt is illustratief voor hun snelle opmars op de vastgoedbeleggingsmarkt in Nederland. Tot ruim tweeënhalf jaar geleden waren beleggers uit het Verre Oosten hier afwezig. DTZ Zadelhoff meldde in februari 2015 de eerste aankoop te hebben begeleid door een Aziatische belegger in Nederland. First Sponsor Group legde toen de hand op een kantoorcomplex van 12.500 m2 met 111 parkeerplaatsen aan de Jachthavenweg 121 in Amsterdam.

Het daaropvolgende jaar 2016 overschreden de Aziaten in Nederland al de grens van één miljard euro. Met 1.150 miljoen euro waren ze goed voor 8 procent van de beleggingen in Nederlands vastgoed. Anbang liet van zich horen met de aankoop van een kantorenportefeuille van Blackstone voor 500 miljoen euro. Meritz liet toen al zien in te zijn voor een grote aanschaf. Het Zuid-Koreaanse pensioenfonds legde 352 miljoen euro op tafel voor De Rotterdam.
Het kostte de Aziaten weinig tijd om hun grip op de de Nederlandse markt voor vastgoedbeleggingen te verstevigen. In de eerste acht maanden 2017 hadden ze al een anderhalf keer zo groot marktaandeel. Tegenover de 8 procent in heel 2016 staat 13 procent in de maanden januari tot en met augustus 2017.

Record

En dat in een groeiende markt. Voor heel 2016 becijferde Vastgoedmarkt Research een beleggingstotaal van 14 miljard euro. Voor 2017 stond de teller op 31 augustus al op 12,7 miljard euro. Dat investeringstempo hoeft niet maatgevend te zijn voor de rest van het jaar. Zou dat wel het geval zijn, dan eindigt het jaar 2017 met een recordtotaal van 19 miljard aan vastgoedbeleggingen in Nederland.

Na acht maanden in 2017 hebben de Aziaten hun totaal voor 2016 al ruim overtroffen. Eind augustus stond de teller voor 2017 op 1.650 miljoen euro. Dat is anderhalf keer zo hoog als het totaal van 1.150 miljoen euro voor heel 2016. Bij een gelijkblijvend investeringstempo zouden de Aziaten 2017 afsluiten met 2,5 miljard euro aan investeringen op Nederlandse bodem.

De opmars van de Aziaten is ook goed zichtbaar aan investeringstotalen naar landen van herkomst. Vanuit China vloeide 750 miljoen euro naar de Nederlandse vastgoedmarkt. Daarmee kan China zich als herkomstland van vastgoedinvesteringen in Nederland meten met landen als België en Duitsland. De totalen voor onze buurlanden liggen even hoog als dat van China. Zuid-Korea (500 miljoen euro) doet niet veel onder voor Frankrijk (650 miljoen euro). Maleisië (100 miljoen euro) laat Australië (50 miljoen euro) achter zich.

Flinke happen

Wie vastgoed wil verkopen aan Aziaten, moet wel iets groots in de aanbieding hebben. Beleggers uit het Verre Oosten nemen bij voorkeur flinke happen uit de Nederlandse beleggingsmarkt voor commercieel onroerend goed, blijkt uit gegevens van Vastgoedmarkt. Voor het tussentotaal in 2017 van 1.650 miljoen euro waren niet meer dan dertien aankopen nodig. Dat komt neer op een gemiddelde van 125 miljoen euro per transactie.

Daarmee is Azië in Nederland onovertroffen. Op basis van het investeringstotaal werd het als continent van herkomst weliswaar ruimschoots overvleugeld door Noord-Amerika. Beleggers uit de Verenigde Staten en Canada kwamen tot een totaal van 2.650 miljoen euro. Partijen als Blackstone (Verenigde Staten) en Capreit (Canada) schrikken ook niet terug voor een grote transactie. Maar de omvang van de gemiddelde Noord-Amerikaanse aankoop in Nederland was kleiner. Het Noord-Amerikaanse totaal van 2.650 miljoen euro werd opgemaakt uit 38 transacties. Daarmee komt de gemiddelde omvang voor de Noord-Amerikanen op 70 miljoen euro, duidelijk kleiner dan de 125 miljoen van de Aziaten.

Blinde vlek

De Aziaten bevestigden in 2017 op de Nederlandse beleggingsmarkt ook hun reputatie als kopers van kantoren en bedrijfsruimten. In kantoren staken ze net zoveel als in hotels: 650 miljoen euro. Daarmee hebben ze een marktaandeel van 17 procent op de beleggingsmarkt voor Nederlandse kantoren. Bedrijfsruimten waren goed voor 250 miljoen euro aan Aziatische investeringen, of 13 procent van het totaal voor dat segment.

Op het eerste gezicht hebben ze nergens anders oog voor. Probeer bijvoorbeeld geen Nederlandse winkels aan Aziaten te verkopen. Hun totaal in dit segment bedroeg in de eerste acht maanden zegge en schrijven nul euro. Nog niet zo lang geleden gold ook onze woningmarkt als blinde vlek van de Aziaten. Daarin werd in de eerste acht maanden 3.600 miljoen euro belegd. Daarvan kwam 30 miljoen euro op het conto van Aziaten en dat is nog geen procent. De cijfers voor 2017 lijken dus in dat beeld te passen van een categorie beleggers zonder interesse voor de Nederlandse woningmarkt.

Ware het niet dat First Sponsor als Singaporese marktpartij op de Nederlandse woningmarkt gezelschap heeft gekregen van AT Capital. De Singaporese vermogensbeheerder heeft in een consortium met AM en Cairn Real Estate voor 84 miljoen de hand gelegd op het terrein van de Bijlmerbajes, werd 12 september bekend. AM gaat er 1.350 woningen ontwikkelen. Dertig procent wordt sociale huur, een substantieel deel valt in het segment middeldure huur. Als de stappen van First Sponsor en AT Capital maatgevend zijn, gaan we de komende jaren ook op de woningmarkt meer horen van Aziatische beleggers.

Reageer op dit artikel