nieuws

Populariteit kantoren Utrecht neemt toe

Beleggingen

De aanvangsrendementen voor kantorenvastgoed zullen in Utrecht verder aanscherpen vanwege de aanhoudende druk op toplocaties. Grote bedrijven kiezen nu ook voor de Domstad.

Populariteit kantoren Utrecht neemt toe
Tristan Capital koopt kantoren aan de Catharijnesingel in Utrecht

Dat schrijft JLL in een marktrapport over de Utrechtse kantorenmarkt. Tot op heden zijn de aanvangsrendementen in Utrecht, in vergelijking tot Amsterdam, nauwelijks aangescherpt. In de periode 2014-2017 is het top aanvangsrendement in Utrecht met 60 basispunten gedaald. Gedurende dezelfde periode bedroeg in Amsterdam de yieldcompressie 145 basispunten.

Het huidige top aanvangsrendement in Utrecht van 5,25 procent netto vrij op naam biedt daarom nog altijd een aantrekkelijke premie ten opzichte van Amsterdam, aldus JLL. Hier ligt het topaanvangsrendement namelijk op een niveau van 3,75 procent, waardoor de premie 150 basispunten bedraagt. De druk op de kantorenmarkt verplaatst zich van Amsterdam naar Utrecht, stelt de vastgoedadviseur.

‘Waar voorheen alleen Amsterdam werd overwogen als vestigingslocatie voor grote corporates zijn er nu steeds meer corporates die juist de voorkeur geven aan Utrecht. Zo zijn recentelijk Accenture, UTC en Vodafone in de stad geland’, aldus Barthold van Hasselt, head of Agency Offices Utrecht bij JLL Nederland.

De kantooropname in Utrecht is sinds 2015 langzaam gestegen en bereikte in 2016 een niveau van 105.300 m2 vvo. De laatste keer dat het opnamevolume op de Utrechtse kantorenmarkt boven de 100.000 m2 vvo uitkwam was in 2009. Als gevolg van de toegenomen transactie-, maar ook transformatiedynamiek, is het kantorenaanbod in Utrecht met 40 procent gedaald ten opzichte van 2015. Het huidige kantorenaanbod bedraagt 238.000 m2 vvo, wat overeenkomt met een leegstandspercentage van 9,9 procent.

Vanwege de sterke daling van het kantorenaanbod, tezamen met toegenomen transactiedynamiek, is er binnen verschillende kantoorlocaties in Utrecht sprake van schaarste aan hoogwaardig kantorenaanbod, aldus JLL. Ook de Utrechtse kantorenbeleggingsmarkt presteert goed. In 2016 werd zelfs een recordvolume geregistreerd. Het totale beleggingsvolume bedroeg vorig jaar 526 miljoen euro, waarvan 25 procent betrekking had op kantorenvastgoed.  In de eerste helft van 2017 bedraagt het totale beleggingsvolume 591 miljoen, waarvan 42 procent in kantoren.

Reageer op dit artikel