nieuws

Britse vastgoedaandelen te sterk ondergewaardeerd door brexit

Beleggingen

Britse vastgoedaandelen te sterk ondergewaardeerd door brexit

Vastgoedfondsen die zich concentreren op de Londense kantorenmarkt zijn door de brexit circa 10 procent te sterk ondergewaardeerd. Dat biedt kans op aanzienlijke koerswinsten.

Dat stelde vastgoedanalist Peter Papadakos van Green Street Advisors, tijdens het jaarcongres van EPRA in Londen. Volgens het Amerikaanse Green Street Advisors, actief in vastgoedaandelen research in Europa en Noord- Amerika, kent de Londense kantorenmarkt weliswaar ‘flinke uitdagingen’ maar doet de huidige korting van 15-20 procent van de beurskoers ten opzichte van de intrinsieke waarde van deze fondsen geen recht aan de feitelijke waarde van het onderliggende vastgoed. Hij sprak van een ‘doorgeslagen negatieve reactie’.

Volgens berekeningen van Papadakos zullen de Londense kantoorgebouwen die eigendom zijn van beursgenoteerde Britse fondsen ‘waarschijnlijk’ tot eind 2018 nog zo’n 10 procent in waarde dalen. Het betekent dat er aanzienlijk opwaarts potentieel is, aldus Papadakos.

Niettemin is Green Street Advisors redelijk somber over de impact van de brexit als de Londense bankiers daadwerkelijk hun ‘paspoort rechten’ voor de EU kwijtraken. Het Amerikaanse bedrijf verwacht dat in de Britse hoofdstad dan zo’n 40.000 banen verloren zullen gaan de komende vijf tot zeven jaar. Hardst geraakt worden in dit geval de City en het Docklands-gebied (Canary Wharf). De leegstand zal stijgen van de huidige 5,8 procent naar zo’n 10 procent in 2019. De huren in de City zullen met 15 procent dalen. Over de gevolgen voor de kantoormarkt in Westend is Papadakos wat minder somber.

Over de hele linie gemeten noteert Brits genoteerd vastgoed thans op een discount van 8 procent ten opzichte van de intrinsieke waarde. Green Street ziet in het Verenigd Koninkrijk momenteel vooral muziek in Londense kantoorbeleggers, kleinere vastgoedfondsen en zelfopslag firma’s

Continentale vastgoedfondsen kennen een discount van 2 procent. Volgens Papadakos is Europees beursgenoteerd vastgoed in vergelijking tot Amerikaanse aantrekkelijk geprijsd. Hoewel de kans op huurgroei een stuk groter is in continentaal Europa dan in het VK verwacht hij alleen dubbelcijferige groei in een aantal specifieke kantoormarkten, zijnde Stockholm en Gothenburg CBD, Berlijn, La Défense (Parijs) en Barcelona. Ook in Madrid en Milaan zullen de huren vanaf 2018 flink gaan groeien. Over de Amsterdamse kantorenmarkt liet hij zich niet uit.

Reageer op dit artikel