nieuws

Breeam-certificaat voor Groothandelsgebouw

Beleggingen

Het Groothandelsgebouw heeft als eerste rijksmonument het duurzaamheidscertificaat Breeam-NL Very Good gekregen.

Breeam-certificaat voor Groothandelsgebouw
Groothandelsgebouw

Dat meldt Groothandelsgebouwen NV, eigenaresse van het pand. Het complex is voorzien van onder meer warmte/koude-opslagsystemen (WKO), duurzame verlichting en een groen dak. Er zijn oplaadpalen voor elektrisch vervoer aanwezig en er is een deelauto aan de huurders beschikbaar.

‘Het is een wijdverbreid misverstand dat monumenten niet duurzaam kunnen zijn of worden’, zegt Bram Adema, managing director CFP Green Buildings en bestuurslid Dutch Green Building Council (DGBC). ‘Het tegendeel is waar. Het Groot Handelsgebouw heeft aangetoond dat een hoge beoordeling mogelijk is en tevens rendabel is.’

Met meer dan 100.000 m2 verhuurbaar oppervlak is het bijna 65-jarige Groot Handelsgebouw het grootste bedrijfsverzamelgebouw van Nederland. Het Breeam-NL In-Use certificaat van het Groot Handelsgebouw toont een score van 66,70 procent. Een score van 70 procent wordt beloond met het label Excellent ofwel 4 sterren. Het Groot Handelsgebouw ziet het verbeteren van duurzaamheid als een continu proces, aldus de eigenaar. DGBC-bestuurslid Adema: ‘Het label Excellent ligt op de route en kan bij een volgende onderhoudsslag worden gerealiseerd.’

Reageer op dit artikel