nieuws

Beleggers bepalen toekomstige huizenprijs Amsterdam

Beleggingen

Beleggers bepalen toekomstige huizenprijs Amsterdam
Grachtenpanden in Amsterdam

Als de vraag van beleggers hoog blijft, is de kans groot dat de huizenprijzen in Amsterdam hard blijven stijgen. Op den duur zullen de prijzen lijken op die in wereldsteden als Londen, Sydney en Vancouver.

Dat schrijft het economisch bureau van Rabobank op 5 september in een themabericht. De Randstad en dan met name Amsterdam is steeds meer ontkoppeld van de landelijke woningmarkt. De prijzen in Amsterdam liggen 22 procent boven de piek van eind 2008. Sinds het dal in 2013 zijn huizen in de hoofdstad zelfs bijna 45 procent duurder geworden. Buiten de Randstad kost een huis daarentegen gemiddeld nog steeds zo’n 10 procent minder dan voor de crisis.

De situatie in Amsterdam is volgens Rabobank met een aantal steden in Noord-Europa en de Angelsaksische landen te vergelijken. Ook in steden als Stockholm, Londen en Vancouver zijn de prijzen in de periode na de Grote Recessie met meer dan 10 procent per jaar gestegen. Ook buiten de eurozone zijn de rentes historisch laag en heeft zich in de laatste jaren een enorme binnenlandse en buitenlandse migratie naar grote steden voltrokken.

Maar alleen in Amsterdam en Londen neemt het verschil met de gemiddelde landelijke verkoopprijs verder toe. Terwijl een gemiddeld huis in 2013 in Amsterdam ongeveer 1,2 duurder was dan elders in het land, was dit verschil eind 2016 al rond de 1,5. In Londen ligt dat op 2,2. De prijskloof in Dublin, Kopenhagen en Stockholm is in die tijd nauwelijks veranderd. Rabobank sluit een prijscorrectie in de nabije toekomst echter niet uit. Dit is volgens de grootbank vooral afhankelijk van het gedrag van binnen- en buitenlandse beleggers.

De afgelopen jaren zijn Nederlandse beleggers op de koopmarkt in de grote steden veel actiever geworden en hebben zo substantieel bijgedragen aan de grote prijsstijgingen van de afgelopen drie jaren. Tegenwoordig nemen zij rond de 13 procent van alle kooptransacties in Amsterdam voor hun rekening tegen 8 procent vier jaar geleden. Ook buitenlandse beleggers hebben de Amsterdamse woningmarkt ontdekt. Zouden beide groepen zich terugtrekken, dan lijkt een prijsdaling waarschijnlijk. Want voor de lokale bevolking zijn de huizen nauwelijks nog betaalbaar, aldus Rabobank.

Reageer op dit artikel