nieuws

WoonFriesland stoot voor 160 miljoen vastgoed af

Beleggingen

WoonFriesland stoot voor 160 miljoen vastgoed af

WoonFriesland heeft de verkoop van een zorgvastgoedportefeuille met 900 eenheden (43 intramurale zorglocaties) aan Estea Driestar op 31 juli afgerond. De woningcorporatie verkoopt dit jaar vastgoed met een verwachte totale opbrengst van 160 miljoen euro.

Dat bericht vastgoedadviseur ABC Capital. De woningcorporatie maakte de verkoop van de zorgvastgoedportefeuille al medio 2016 bekend. Nu de Autoriteit Woningcorporaties, de betrokken gemeenten en huurdersbelangenvereniging hun goedkeuring hebben gegeven, kon de deal worden afgesloten. Om een goede overdracht voor de huurders te borgen is het zorgvastgoed ondergebracht in een joint venture.

Hierin neemt WoonFriesland nog voor twee jaar deel. WoonFriesland zal de opbrengsten investeren in verduurzaming en het betaalbaar houden van haar woningbezit. ABC Capital begeleidde WoonFriesland bij het verkrijgen van alle benodigde goedkeuringen. Namens WoonFriesland is ABC Capital recentelijk gestart met de verkoop van de gehele portefeuille met bedrijfsonroerendgoed. Deze bestaat uit kantoren, winkels en een ontwikkellocatie in verschillende plaatsen in Friesland.

In het najaar volgt het maatschappelijk vastgoed, onder meer bestaande uit multifunctionele centra en scholen met langlopende huurovereenkomsten. De gezamenlijke verkoopopbrengst van de portefeuilles zal naar verwachting circa 160 miljoen euro bedragen. Dit is de eerste keer in Nederland dat een woningcorporatie zo’n omvangrijke portefeuille aan zorg-, bedrijfsonroerend-, en maatschappelijk vastgoed afstoot. WoonFriesland heeft met gemeenten en huurdersorganisaties afgesproken de komende vijf jaar 160 miljoen euro te investeren en ruim 9.000 woningen te verbeteren.

Reageer op dit artikel