nieuws

Stevige groei beursgenoteerd vastgoed Bouwinvest

Beleggingen

Stevige groei beursgenoteerd vastgoed Bouwinvest

De beursgenoteerde vastgoedportefeuille van Bouwinvest groeit de komende drie jaar van 550 miljoen naar 1 miljard euro. Deze aandelen zorgen voor meer diversificatie, stabiliteit en liquiditeit in de beleggingsportefeuille

Liefst 10 procent rendement. Dat boekte Bouwinvest de afgelopen vijf jaar gemiddeld per jaar met de voor het pensioenfonds bpfBOUW beheerde beursgenoteerde vastgoedportefeuille. Volgens Stephen Tross, managing director International Investments bij Bouwinvest, en Friso Berghuis, director Listed Investments, is deze aandelenportefeuille de afgelopen jaren geleidelijk opgebouwd en bedraagt thans 550 miljoen euro. En groeit naar verwachting naar circa 1miljard in 2019.

Genoteerd vastgoed vormt bij Bouwinvest integraal onderdeel van de internationale vastgoedbeleggingen, die in totaal zo’n 2,6 miljard euro bedragen. Internationaal belegt de Amsterdamse vastgoedvermogensbeheerder uitsluitend indirect. Het betreft zowel genoteerde vastgoedfondsen als niet-genoteerde vastgoedvehikels, actief in kantoren, winkels, woningen, logistiek en hotels.

Het niet-genoteerde deel van de internationale portefeuille genereerde een jaarrendement van gemiddeld ruim 9 procent de afgelopen vijf jaar. Dus zo heel veel ontloopt het elkaar ook weer niet. Tross en Berghuis stellen dat, mits lang genoeg aangehouden, beursgenoteerde vastgoedbeleggingen zich gedragen als vastgoed. ‘De performance van beursgenoteerd vastgoed loopt negen tot achttien maanden voor op de niet-genoteerde markt’, zegt Berghuis. Genoteerd vastgoed was ook eerder hersteld van de crisis. Maar in 2016 deed de niet-genoteerde internationale portefeuille het voor het eerst sinds jaren beter dan het genoteerde deel. Terwijl in 2013, 2014 en 2015 de genoteerde portefeuille juist meer opleverde.

‘Het verschil in performance op de korte termijn is ook precies de reden waarom we deze mix zo interessant vinden’, betoogt Tross gedreven. ‘Zo heb je overall een veel stabieler jaarresultaat dan dat je enkel in genoteerd of niet-genoteerd vastgoed zou zitten.’

Meer over de beursgenoteerde portefeuille van Bouwinvest in het septembernummer van Vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel